Cover

Bokanmeldelse: Stieg Larssons opplysninger om Palme-drapet

Etterforskerne i Palmegruppen må nok belage seg på å etterforske videre selv.

Publisert

Et av mine tidlige barndomsminner var drapet på Sveriges statsminister Olof Palme i 1986. Det gjorde tydeligvis inntrykk, for i voksen alder har jeg lest alt jeg har kommet over og sett time på time med film om det fortsatt uoppklarte drapet. At saken fortsatt er uløst er et traume for Sverige, og etterforskningen av drapet er verdens største politietterforskning.

Millenium-forfatter Stieg Larsson er kjent for mange. Han gikk bort i 2004, og da hans arkiv ble åpnet i 2014 fant forfatter Jan Stocklassa store mengder materiale om drapet.

 

Av dette har Stocklassa laget en bok, og teaseren er at Larssons hittil ukjente opplysninger og Stocklassa sine egne undersøkelser endelig skal gi svaret på spørsmålet: «Hvem skjøt Olof Palme?» I boka lanseres flere hypoteser på alternative gjerningsmenn, som undersøkes i varierende grad.

Dessverre syns jeg ikke noen av dem bringer oss så mye nærmere, for hypotesene for luftige og lite konkrete på faktisk gjerningsbeskrivelse. Det rikholdige

persongalleriet gir samme inntrykk; mange skumle typer med både kapasitet og motivasjon, men dessverre ingen som med særlig sikkerhet kan knyttes til gjerningen.

Fakta

  • Tittel: Stieg Larssons arv - nøkkelen til Palme-mordet. 
  • Forfatter: Jan Stocklassa. 
  • Forlag: Cappelen. 

Kan hende er det forskjellen på journalistisk metode og politietterforskning som blir tydelig, men for meg fungerer det uansett dårlig med 492 sider uten mer konkret progresjon.

Etterforskerne i Palmegruppen må nok belage seg på å etterforske videre selv, og kan legge boken til de titalls hyllemeterne med dokumenter som allerede ligger der.

Powered by Labrador CMS