Staselige: Både bruden, brudgommen og veteranbilen.
Staselige: Både bruden, brudgommen og veteranbilen.

Blålysbryllup

Politibetjent Christopher Amundsen lånte Sør-Vest politidistrikts 32 år gamle Volvo 240 da han skulle gifte seg.

Publisert

Alle gjestene, blant dem mange nåværende og tidligere politifolk, trakk på smilebåndet da bruden Christine Hartveit ankom Ølbergtunet på Sola utenfor Stavanger den 4. august i år.

 Bruden ankommer bryllupet.
 Bruden ankommer bryllupet.

Hartveit satt i baksetet på en klassisk sort/hvitt-uniformert Volvo 240 politibil, med en kollega av brudgommen som sjåfør – også han i uniform. Brudgommen, politibetjent Christopher Amundsen, lånte den blankpolerte veteranbilen av sin arbeidsgiver Sør-Vest politidistrikt.

– Det var en fin opplevelse. Jeg føler meg jo litt privilegert som kunne gifte meg i gallauniform med den bilen. Det er ikke alle som har den muligheten, sier Amundsen til Politiforum.

Skaper stor begeistring

Det var sjefen hans på Stavanger politistasjon, Trond Atle Bjelland, som foreslo at Amundsen kunne bruke den gamle Volvoen når han giftet seg.

– Sjefen hadde brukt den i oppdrag tidligere, og spurte om jeg hadde tenkt tanken på å låne den. Så enkelt var det. Jeg hadde aldri kjørt den før, men det var en artig bil å kjøre. Og det er jo en bil som har vært overalt. Jeg har hørt mange historier om denne bilen.

Veteranbilen står vanligvis på lager i tilknytning til politistasjonen, men tas fram ved spesielle anledninger. Politiansatte kan søke om å få låne den til brylluper.

– Da er det politimesteren som gir tillatelse til å bruke den. Vi skal ta den fram på politiets dag til helga, forteller politioverbetjent Trygve Ravndal i Stavanger.

Han er Norsk politihistorisk selskaps kontaktperson på politistasjonen, og administrativt ansvarlig for veteranbilen.

– Det er stor begeistring når vi bruker bilen, og det er derfor vi ønsker å ta vare på den. Så får vi se hvor mye den blir brukt og hvor mye slitasje det blir. Vi har nettopp skiftet girkasse på den, og det er utgifter vi i utgangspunktet ikke har budsjett til. Men det er en bil vi ønsker å ha her.

Olsenbanden-utmarsj

Men bilen bør ikke bare stå og støve ned på et lager heller. Så langt har derfor de som ønsker å låne bilen, fått lov til det. Da er den ute og skinner, sier Amundsen.

– Jeg så i kjøreboka at det for det meste er bryllup den har gått i. Reglene for å bruke den er faktisk tilsvarende for politiets ordinære kjøretøy. Man må for eksempel alltid ha en uniformert sjåfør, for bilen er godkjent utrykningskjøretøy fortsatt, sier politibetjenten.

Hverken blålys eller sirene ble imidlertid tatt i bruk da Amundsens kollega kjørte bruden til vielsen – eller brudeparet videre etterpå.

Men brudeparet avsluttet passende nok utmarsjen med Olsenbanden-temaet mikset inn på slutten av låten «For Evigt» av Volbeat.

– Hva sa kona da du foreslo å bruke politibil?

Rette ektefolk: Christopher Amundsen og Christine Hartveit.
Rette ektefolk: Christopher Amundsen og Christine Hartveit.

– Hun synes det var et artig påfunn! Det kasta litt glans over bryllupet. Hun har jo politi i slekta, blant annet onkelen hennes. Så for henne ble det minneverdig.

Det interne notatet som lå i hanskerommet på Volvoen.
Det interne notatet som lå i hanskerommet på Volvoen.

Sterkt engasjement

Amundsen karakteriserer den gamle Volvoen som en bil med sjel og historie. Det ble åpenbart da politibetjenten rengjorde veteranbilen før bryllupet. I hanskerommet fant han et gammelt «Internt notat» fra Stavanger politikammer fra 1994; et notat som vitner om en sterk affeksjon for Volvoen:

«Den har opplevd det meste. Drapsmenn, ranere, tjuver, pyromaner og har alltid kommet velberget hjem. Alle polititjenestemenn/kvinner har et forhold til denne bilen. Den bærer alderen godt. Plettfritt rulleblad. Har ikke latt seg påvirke av nymotens striper. Svart og hvit skal en «forrektige» politibil være.»

Notatet – en bekymringsmelding om de mange som «vil politibilen til livs» – ble sendt til politimesteren på selveste nasjonaldagen i 1994, og argumenterer sterkt for å beholde bilen i politiets eie.

«Tenk om 10 år. Eller om 20 år. Da har vi en veteranbil. En vi kan minnes fra 80 årene. […] Tenk deg 17. mai 2016. Hipp hurra!! Da er den 30 år. Vi er veteraner alle sammen. Lurer på hvem som kjører bilen da…... Ikke sant, politimester! DEN ER IKKE TIL SALGS.»

Kjørte på 17. mai

Nederst på det interne notatet – åpenbart skrevet med en dose glimt i øyet – har noen skrevet et spørsmål med rask håndskrift: «Er dette mulig?»

I dag vet vi svaret: Ja, det er mulig. Bilen ble ikke solgt, og i dag er den en veteranbil og et rullende minne fra tidligere polititider.

Bilen ble riktignok ikke bli brukt på 17. mai for to år siden, slik notatet forestilte seg, men på nasjonaldagen i år, var Volvoen ute og skinte - og ble avbildet i Dagsavisen/Rogalands avis (bak betalingsmur).

Første reis som ektefolk.
Første reis som ektefolk.

Og i august fikk Volvoen æren av å ta med ekteparet Amundsen og Hartveit på deres aller første biltur som mann og kone. Politibilen eskorterte de nygifte videre til fotografering, før den ble kjørt tilbake og parkert på politihuset.

– Bilen fikk mange blikk på veien, sier Amundsen.

– Noen andre biler stanset i god tid før den ene rundkjøringen for å se på bilen!