DEBATTINNLEGG

Selektivt om Solbergs arv

Etter åtte år med Høyre i regjering, og åtte ulike justisministere – sju av dem fra Frp – er det liten tvil om at valgløftene fra åtte år tilbake ikke er innfridd.

Publisert

Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatterens holdning.

I et innlegg som har flere store ord enn nyanser gjør Høyres Sveinung Stensland opp status for beredskapen i Norge etter åtte år med Høyre i regjering. Ikke uventet mener han det meste er helt på stell. Det er ingen tvil om at Norge på noen områder har blitt tryggere de siste åtte årene – det skulle da også bare mangle. Men Stensland hopper bukk over det som kanskje er det viktigste for tryggheten vår: Hvilke mangler som gjenstår å utbedre.

I 2013 gjorde Erna Solberg og Høyre beredskap til en valgkampsak. Og ikke bare det: Hun koblet beredskapsarbeidet opp til statsministerens personlige egenskaper, og hevdet det handlet om ledelse. Med henne som statsminister skulle beredskapsarbeidet få en helt annen prioritet. I 2017 høynet hun med å si at Høyre var det eneste partiet som tok beredskap på alvor.

Men i 2021, etter åtte år med Høyre i regjering, og åtte ulike justisministere – sju av dem fra Frp – er det liten tvil om at valgløftene fra åtte år tilbake ikke er innfridd. Gjørv-kommisjonen påpekte i 2012 store mangler i samordning og samvirke. Konklusjonen etter angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum i 2019 viste at dette fortsatt er en utfordring. Og da koronakommisjonen tidligere i år la frem sin rapport, pekte de på tilsvarende utfordringer på helseområdet. Politireformen, som Stensland skryter uhemmet av, skulle gi et bedre og mer lokalt politi. Men reformen ble aldri understøttet av de nødvendige ressursene, og resultatet ble en reform som havarerte i mangle vilje til å prioritere. På toppen av dette har Bergen Engines-saken vist at sikkerhetskulturen i Solbergs regjering ikke var god nok. Dette svekker også vår felles trygghet.

Å trygge et land gjennom bedre beredskap er ikke gjort over natta. Det er lettere å kaste ut lettbeinte lovnader i en valgkamp, i jakten på en god overskrift, enn å gjøre det grunnleggende arbeidet som må til for å sikre viktige funksjoner og tjenester. Med Høyre i regjering har Norge kanskje blitt tryggere. Men den panegyriske hyllesten Stensland disker opp med i sitt innlegg, forteller på langt nær hele historien.

LES OGSÅ: Bli med på innsiden av Norges farligste politioppdrag

Powered by Labrador CMS