Drillet for å beskytte Barack Obama

- For oss spiller det liten rolle hvem det er som kommer, sier skarpskyttere.

Publisert Sist oppdatert

Når verdens mektigste mann kommer til Norge 10. desember for å ta imot Nobels fredspris, står skarpskytterne «Kåre» og «Kari» klare for å beskytte USAs president Barack Obama.

Politiforum var tilstede på Kongsvinger leir i midten av oktober når en av landets første kvinnelige skarpskytter ble godkjent.

«Kari» er sammen med makker «Kåre» forberedt på det som skjer i Oslo 10. desember når USAs president Barack Obama kommer for å motta Nobels Fredspris. Sikkerhetsopplegget rundt selve arrangementet er det største i politiets historie.

- Vi forbereder oss så godt vi kan for dette oppdraget og har vært med på lignende oppdrag tidligere. For oss spiller det liten rolle hvem det er som kommer. Vi har en oppgave å gjøre, og den skal vi gjøre uansett. Det handler om å være ærlig med seg selv og lukke alt annet ute, sier «Kåre».

Ifølge «Kåre» og «Kari» må man, for å være en dyktig skarpskytter, kunne kontrollere stress i tillegg til å være mentalt, psykisk og fysisk sterk.

- Vi er mentalt forberedt på det som skal skje, og vi har selvsagt tenkt igjennom hva vi går til nå som vi er godkjente skarpskyttere. Men om vi blir nødt til å fyre av et skudd mot et levende menneske, er det vanskelig å svare på om vi er 100 prosent forberedt på. Jeg tror det er umulig å vite hva slags reaksjon man eventuelt vil få, sier «Kari», som er Norges eneste godkjente kvinnelig skarpskytter i nyere tid. Hun får støtte av sin makker, «Kåre».

- Jeg ønsker å være god på det jeg driver med. Dette skarpskytterkurset har gjort at jeg har lært å mestre alle de elementene som skal til for bli en god skarpskytter. I tillegg tar jeg med meg det jeg har lært på dette kurset inn den «vanlige» hverdagen, sier «Kari».

Ikke trigger happy

Kompanisjef for UEH i Oslo, Tom Henriksen, har vært ansvarlig for skarpskytterutdannelsen i politiet siden 1996. I 2006 ble kurset ytterligere fornyet og forbedret. Han mener utdannelsen aldri har vært bedre enn nå og at kvaliteten på de som eksamineres er på linje med toppene i Europa.

- Dette er ikke noe Delta-light og de som tror at vi er en gjeng med «trigger happy-personer» tar fullstendig feil, sier Tom Henriksen.

Politiforum sitter med informasjon om at det er stilt spørsmålstegn ved skarpskytternes videre eksistens. I et brev fra Politidirektoratet sendt til landets politimestere blir dette tatt opp.

Faktum er at politiets skarpskyttere aldri har avfyrt skudd mot personer, og det er nettopp dette som blir tatt opp i brevet.

- Jeg forstår ikke Politidirektoratets vurderinger. Skarpskytternes viktige våpen er kikkerten og ikke rifla. For meg blir det helt feil å stille spørsmål ved skarpskyttertjenesten fordi vi ikke har avfyrt skudd mot personer. Våre hovedoppgaver er ikke å skyte mennesker men observasjon, meldetjeneste og sikring av egne mannskaper. Grunnen til at vi unngår å skyte mennesker er at vi har så lang og god erfaring og trening, påpeker Tom Henriksen.

- Bruker politidistriktene dere på en riktig måte?

- Nei, det gjør de dessverre ikke. Mange politimestre utnytter ikke kompetansen som skarpskytterne besitter og jeg tror heller ikke ledelsen i de ulike politidistriktene er klar over vår kompetanse, svarer Henriksen.

Flere episoder

Selv om altså ikke skarpskytterne i Norge har avfyrt skudd mot personer, betyr det ikke at de har avverget en rekke farlige hendelser.

Tom Henriksen peker blant annet på en episode i 1999 da Bill Clinton besøkte Oslo. Under Clintons første natt i Oslo hadde skarpskytterne en mann på vakt på taket på hotell Plaza. Gjennom kikkerten fra nærmere en halv kilometers avstand observerte han en mann som gjorde innbrudd i en sivil politibil.

- Vår mann meldte fra til 01 og fikk en bil sendt umiddelbart. Det viste seg i ettertid at gjerningsmannen hadde fått med seg en skuddsikker vest samt flere våpen, sier Tom Henriksen.

- Har dere andre lignende episoder du kan fortelle?

- Under bryllupet til Haakon og Mette Marit plukket vi en mistenkelig person i folkemengden utenfor Domkirken i Oslo. Våre menn «spottet» han tidlig og så raskt at han hadde en annen agenda enn de andre gjestene som har kommet for å se på. Det viste seg at mannen hadde masse fiskeslam i sekken som han skulle kaste på kronprinsparet. Så sånn sett kan du si at vi avverget en stor katastrofe.

- Hvordan vil du beskrive egenskapene til en god skarpskytter?

- Modenhet, faglig dyktig, lang politi­erfaring, reflektert, evne til å tenke og jobbe rasjonelt og effektivt. I tillegg er det viktig å være mentalt sterk, trygg på seg selv og sine kollegaer. Dessuten må en god skarpskytter evne og ta riktige og viktige beslutninger i meget krevende situasjoner. Man må rett og slett stille seg selv spørsmålet om man er villig til å påta seg dette store ansvaret.

Selve opplegget

Operativ polititjeneste med bruk av skytevåpen kan innbære svært krevende oppdrag, der sikkerheten til publikum gjerningsmenn og tjenestepersoner skal ivaretas. Skarpskytterkurset er en ytterligere spesialisering av UEH-personell for å kunne løse oppdrag relatert til politiets beredskap. Utdanningen legger vekt på våpentjeneste og taktikk, samt skarpskytternes rolle som observasjonspost.

- Skarpskytterne skal være i stand til å vurdere vanskelig situasjoner på en mest mulig korrekt måte slik at de kan løse politioperative oppdrag under krevende forhold. Skytterne skal være i stand til å behandle skarpskyttervåpenet VS-94P på en sikkerhetsmessig og forsvarlig måte, sier Tom Henriksen.

Powered by Labrador CMS