Slik blir Baneheia-granskingen

Justis- og beredskapsdepartementet presenterer nå mandatet til utvalget som skal granske straffesaken mot Viggo Kristiansen.

Publisert Sist oppdatert

I dag presenterer Justis- og beredskapsdepartementet mandatet til granskingsutvalget i Baneheia-saken.

Fra før av er det kjent at det er jusprofessor Jon Petter Rui, som skal lede utvalget, som også skal foreta en gjennomgang av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

SA UNNSKYLD: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl holdt i fjor pressemøte etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen i Baneheia-saken.

«Granskingsutvalget har fått et av de viktigste samfunnsoppdragene som er gitt innenfor norsk justissektor på lang tid. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil derfor invitere pressen for å presentere utvalget sitt mandat og lederen av utvalget», heter det i pressemeldingen fra departementet, som ble sendt ut i forkant.

– Dette er en omfattende granskning som skal ta for seg håndteringen av saken hos alle aktører som har vært involvert, som politiet, påtalemyndigheten, domstolen, forsvarere, bistandsadvokater, sakkyndige, den rettsmedisinske kommisjon og Gjenopptakelseskommisjonen, sier statsråden under pressekonferansen.

Utvalget skal klarlegge hva som skjedde, og hvilken kunnskap de ulike aktørene satt med på de ulike stadiene av prosessen.

Statsråden legger til at formålet med granskningen er flere ting.

- Det er å finne årsakene til at Viggo Kristiansen ble uriktig dømt. Det er å kartlegge hvorfor begjæringen om gjenåpning først ble tatt til følge etter lang tid og etter gjentatte begjæringer. Det er å finne ut av hva vi kan lære for å redusere risikoen for uriktige domfellelser i fremtiden, og for å sikre at gjenopptakelses instituttet fungere godt og etter hensikten, fortsetter hun.

I mandatet som er publisert på Justisdepartementets nettsider kommer det frem at granskningen ikke skal «omfatte spørsmålet om noen av aktørene som har hatt befatning med saken har gjort seg skyldig i et straffbart forhold, men det kan gis uttrykk for kritikk i den grad utvalget finner dette berettiget. Formålet med granskningen er ikke å utpeke enkeltpersoner som er ansvarlige for feil, men å sørge for at alle sider av saken blir grundig vurdert for å kunne ta lærdom av den » .

Dette skal kartlegges

Disse sitter i utvalget:

Leder:

Professor Ph.d. Jon Petter Rui, Bergen

Medlemmer:

Lagdommer Ph.d. Susann Funderud Skogvang, Tromsø

Vicestatsadvokat Iren Mirmojtahedi, København

Docent Ph.d. Anders Nordgaard, Linköping

Advokat Inger Marie Sunde, Stavanger

Politioverbetjent Ingrid Tveit, Kripos, Nittedal

Professor dr.philos Arne Johan Vetlesen, Horten

Utvalget skal kartlegge og vurdere en rekke forhold, deriblant:

* politiets organisering og organisasjonskultur, herunder sammensetning av etterforskningsteam og samhandlingsklima

* kvaliteten i politiets etterforskning

* påtalemyndighetens rolle under etterforskningen og samarbeidet mellom politiet og høyere påtalemyndighet

* informasjonsflyten mellom politiet og domstolene under etterforskningen

* om politiet, påtalemyndigheten og Gjenopptakelseskommisjonen oppfylte sin plikt til å sørge for at saken ble tilstrekkelig opplyst

* kvaliteten i Gjenopptakelseskommisjonens utredning, herunder ressurser, kompetanse og verktøy for gjennomgang av stor sak innenfor adekvat saksbehandlingstid, samt kommisjonens samarbeid med partene og innhenting av informasjon fra dem

Se hele listen her.

- Lære av våre feil

Statsråden har tidligere omtalt Baneheia-saken, som kanskje norgeshistoriens største rettsskandale, der Viggo Kristiansen ble feilaktig dømt for Baneheia-drapene. Det gjorde hun på en pressekonferanse etter at Kristiansen offisielt ble frifunnet i lagmannsretten i desember fjor. Samtidig beklaget justisministeren på vegne av Regjeringen til Kristiansen.

- Viggo, jeg vil si unnskyld for den uretten du har måttet tåle. Du har blitt frarøva store deler av ditt liv i frihet. Du har forsøkt å si fra, du har hevda din uskyld, men du har ikke blitt hørt, sa statsråden under pressekonferansen.

Hun varslet da at saken skulle granskes.

- Som rettsstat må vi lære av våre feil. Derfor vil Regjeringen sette ned et uavhengig granskingsutvalg. Vi vil finne årsakene til at Viggo Kristiansen ble uriktig dømt. Vi må klarlegge hvorfor gjenåpning først ble beslutta etter så lang tid. Vi må finne ut hva vi kan lære, og vi må finne ut hvilke endringer det eventuelt er nødvendig at vi gjør for å redusere risikoen for uriktige domfellelser i framtida, og sikre at også gjenåpningsinstituttet fungerer godt, fortsatte hun.

Det tok Kristiansen syv forsøk og 13 år før Gjenopptakelseskommisjonen gjenåpnet saken hans. Resultatet kom i oktober, da riksadvokat Jørn Maurud ba Borgarting lagmannsrett om å frifinne Kristiansen i gjenåpningssaken. Maurud konkluderte med at ingen av betingelsene for domfellelse er til stede for Kristiansens del i Baneheia-saken.

LES OGSÅ: Advokat Anne Kamilla Silseth (49) er ny leder av Gjenopptakelseskommisjonen

Powered by Labrador CMS