Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl holder pressemøte etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen i Baneheia-saken.

Mehl om Baneheia-saken: – Kanskje norgeshistoriens største rettsskandale

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) beklager uforbeholdent overfor Viggo Kristiansen og omtaler Baneheia-saken som en historisk rettsskandale.

Publisert

Hun åpnet pressekonferansen etter frikjennelsen av Viggo Kristiansen med å si at hun beklaget uten forbehold.

– Viggo, jeg vil si unnskyld for den uretten du har måttet tåle, sa Mehl på vegne av regjeringen.

Justisministeren virket tydelig berørt da hun ba om unnskyldning for at Kristiansen har blitt frarøvet store deler av sitt liv i frihet.

– Det er vanskelig å sette seg inn i hvordan det har vært for deg å gjennomføre enn så lang forvaringsdom for forhold som du nå er frifunnet for, sa Mehl.

Viktig å beklage

Hun understrekte samtidig at det var viktig for henne på vegne av regjeringen å beklage for den uretten staten har begått mot han.

– Dette er kanskje norgeshistoriens største rettsskandale, sa Mehl til VG etter pressekonferansen.

Justisministeren opplyste også at regjeringen vil opprette et eget granskningsutvalg på nyåret for å finne ut av hvorfor Viggo Kristiansen ble uriktig dømt.

– I Norge som rettsstat må vi å lære av våre feil, sa Mehl og understrekte at det er viktig å finne årsakene til at Kristiansen ble uriktig dømt.

– Vi må klargjøre hvorfor gjenåpning av saken tok så lang tid og vi må finne ut hva vi kan lære, og hvilke endringer vi kan gjøre, for å redusere risikoen for uriktige domfellelser i fremtiden, og sikre at også gjenåpningsinstituttet fungerer godt, sa Mehl på pressemøtet.

Advokat: Ord må bli til handling

Viggo Kristiansens forsvarer Bjørn André Gulstad sier det var «riktig og viktig» at justisministeren kom med en uforbeholden beklagelse til Viggo Kristiansen.

– At Emilie Enger Mehl personlig henvender seg direkte til Viggo og uttrykker at hun også personlig føler dette sterkt, er fint å se, sier han.

– Justisministeren har nå ansvar for at ord blir til handling og vi ser fram til at den bebudede granskning blir så bred og grundig som en slik alvorlig sak fortjener, sier Gulstad i en kommentar til NTB.

Renvasket etter 22 år

Beklagelsen fra regjeringen kom etter at Viggo Kristiansen tidligere på ettermiddagen ble ettertrykkelig trodd av en domstol og renvasket – 22 år etter at han hevdet sin uskyld første gang.

Bevisene mot Viggo Kristiansen holder overhodet ikke mål, ifølge lagmannsretten.

– Lagmannsretten legger påtalemyndighetens vurderinger og konklusjon til grunn. Viggo Kristiansen blir derfor å frifinne, sa lagmann Tonje Vang da dommen ble lest opp.

Kristiansen ble samtidig dømt til ti måneders fengsel for flere seksuelle overgrep mot en lokal jente, samt skremmende atferd mot en nabokvinne. Denne straffen ansees som sonet.

– Jan Helge Andersen tar dommen til etterretning, og for øvrig har vi ingen kommentarer, sa Andersens forsvarer, advokat Svein Holden, til NTB etter at dommen var falt.

Ber om ro

– Nå ber jeg om fred og ro til å starte et liv. I dag starter resten av livet, sier Viggo Kristiansen (43) i en ferdigskrevet uttalelse som ble lest opp av hans forsvarer under en pressekonferanse etter domsavsigelsen.

Kristiansen vektla den sorgen og smerten de etterlatte har levd med, som mye verre enn det har vært for ham å sone en uriktig dom på 21 års forvaring.

– Til tross for den smerte og avmakt jeg har følt, klarer jeg likevel å se hvor opprivende det har vært for de etterlatte. Jeg har forståelse for smerten de har hatt, som ble forverret ved frifinnelsen, sa han i uttalelsen.

Erstatningskrav

Viggo Kristiansen er blitt en fri mann fordi flere enkeltpersoner i riktig rekkefølge bidro til å få saken hans gjenopptatt, sa hans advokat André Gulstad etter frifinnelsen tidligere på dagen.

– Viggo Kristiansen ser ikke frifinnelsen som en seier, men derimot som et opphør av en urett, som for han har vært vanskelig å leve med, sa advokat Gulstad.

Nå starter arbeidet med å utforme og legge fram erstatningskravet, noe Gulstad mener kan ta svært lang tid og antakelig pågå hele neste år.

Viggo Kristiansens forsvarer Arvid Sjødin har tidligere anslått at Kristiansen kan kreve mer enn 30 millioner kroner i erstatning.

Til NRK sier Gulstad at det kan bli aktuelt å be om et betydelig forskudd på erstatningen, kanskje opp mot fem millioner kroner.

Powered by Labrador CMS