– Skal vi som politikere ivareta vår oppgave med å følge med på utviklingen i politiet trenger vi at alle ansatte på ulike nivåer kan fortelle om sin hverdag, sier Hadia Tajik (Ap).
– Skal vi som politikere ivareta vår oppgave med å følge med på utviklingen i politiet trenger vi at alle ansatte på ulike nivåer kan fortelle om sin hverdag, sier Hadia Tajik (Ap). (Foto: Torkjell Trædal)

Trenger at politifolk forteller

Hadia Tajik synes at utspillet om fryktkultur er alvorlig. En slik kultur vil hindre politisk oversyn av politiet.

  • Endret

Det var mange kjente ansikt, blant annet leder for justiskomiteen Hadia Tajik (Ap), som fikk med seg tidligere politimester Torbjørn Aas sin uttalelse da boken «Politiledelse» i går ble lansert.

– Jeg har fått informasjon om folk høyt oppe i politiet som ikke er her i dag fordi de frykter for konsekvensene.

Politiforum har prøvd å få en kommentar, men vedkommende som Aas refererte til, ønsker ikke å uttale seg i saken.

I sommer var Aas aktuell da deler av kapittelet han har skrevet i boken ble kjent, der han skriver at ledelsen i POD ba ham om å ikke møte for 22.juli-komiteen.

−Hva synes du det som tidligere politimester Torbjørn Aas sa under boklanseringen?

– Jeg synes det er alvorlig. Politiet har en viktig rolle. Skal vi som politikere ivareta vår oppgave med å følge med på utviklingen i politiet trenger vi at alle ansatte på ulike nivåer kan fortelle om sin hverdag. Når Aas forteller dette i sitt innlegg under boklanseringen forteller det noe om hvordan enkelte føler det. Vi kan ikke ha det slik at ansatte i politiet unnlater å delta på slike arrangementer i frykt for egen karriere, sier Tajik til Politiforum.

Salen hos Gyldendal under lanseringen av «Politiledelse» i går.
Salen hos Gyldendal under lanseringen av «Politiledelse» i går. Foto: Ådne Sinnes
Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse sa under presentasjonen av «Politiledelse» at politiet må satse på å rekruttere ledere internt fra politiet. Han hhar ikke tro på å hente politiledere utenfra.

– Det er massevis av folk i politiet som kan gå inn politiets lederroller, sa Lerø i sitt innlegg under lanseringen.

– Hva tenker du om hvor politiets operative ledere bør komme fra?

– Det er avhengig av hvilket nivå man tenker på i ledelse av politiet. Men det er ikke tvil om at hvis man skal håndtere store kriser, være i beredskap og ta beslutninger av operativ karaktér må man ha lært dette. Det skal godt gjøres å ha tilegnet seg slik kunnskap utenfor politiet, sier Tajik.

Hun inkluderer politimesterstillingene i den delen av operativ ledelse i politiet hvor det er naturlig å hente lederkandidater fra politiets egne rekker.

Politiforum skriver i denne utgaven av bladet om fryktkultur i politiet.

Leder

Løsningen er ikke å svekke UP, men å styrke politidistriktene.

I en vanskelig ressurssituasjon er det naturlig nok fristende for politidistriktene å ta i bruk UP-personell for å få vaktlistene til å gå opp. Men når mannskapssituasjonen allerede er stram, er det lett å nedprioritere trafikkontroller til fordel for oppdukkende oppdrag.

Til toppen