Tre av fire toppledere i Politiets Fellesforbund (PF) slutter eller har sluttet. Arne Johannessen er ute, mens organisasjonssjef Egil Haaland går over i pensjonistenes rekker og forhandlingssjef Victor-Bjørn Nielsen starter eget foretak som rådgiver. Kun administrasjonssjef Jørgen Hellwege blir sittende.

Tre av fire toppledere i PF slutter

24. mai trakk Arne Johannessen seg brått som leder for Politiets Fellesforbund (PF). Nå får han følge av to til.

Publisert Sist oppdatert

Også forhandlingssjef Victor-Bjørn Nielsen og organisasjonssjef Egil Haaland slutter nemlig om kort tid. Mens Nielsen slutter for å starte et eget foretak, blir Haaland pensjonist fra 1. september.

– Det ligger ingen dramatikk i at jeg slutter. Min valgperiode går ut i september. Jeg kunne gått av med pensjon for over tre år siden. Beslutningen om å gå av med pensjon var tatt før Arne Johannessen bestemte seg for å slutte, sier Haaland (60).

Også mangeårig forhandlingssjef Nielsen avdramatiserer det at han nå skal slutte. 57-åringen har bestemt seg for å være mer hjemme i Bergen, og starter egen virksomhet som rådgiver fra 1. august. Han fortsetter i midlertid som forhandlingssjef for Politiets Fellesforbund (PF) inntil organisasjonen har fått på plass en ny, og deretter som rådgiver i 2014. Nielsen sier han gleder seg til en ny hverdag med oppdrag som rådgiver for flere og på nye områder.

Samtidig skal PF vurdere et råd fra en intern organisasjonsgjennomgang om stillingen som administrasjonssjef bør omgjøres til en fast stilling som ikke lenger skal være på valg.

Plutselig sjef

Den nyvalgte PF-lederen Sigve Bolstad får dermed en stor mulighet til å påvirke PFs nye lederteam. Det som er sikkert er at det persongalleriet som bekledte PFs daglige ledelse i begynnelsen av mai, vil se veldig annerledes ut i løpet av året.

For på kort varsel i slutten av mai, befant plutselig nestleder Bolstad seg i sjefsstolen. En stol han i fjor uttrykte en ønske om å overta, og som han hadde til låns da Johannessen i tre måneder tidligere i år var i permisjon for å følge sjefskurset på Forsvarets høgskole.

Skiftet kom drøye seks måneder etter at Johannessen med akklamasjon enstemmig i november ble valgt under PF-landsmøtet i Molde.

– For meg kom ikke dette brått. Jeg har tenkt på dette ei god stund. Tidspunktet jeg valgte er summen av mange ting, sa Johannessen i et internmøte i Politiets Fellesforbund (PF) på sin siste dag som PF-leder.

Aftenpostens kommentator Harald Stanghelle karakteriserte begrunnelsen fra Johannessen om å slutte som «ullen».

– Må tenke nytt

Uten at Johannessen ønsker å være mer konkret, er det kjent at han ønsket en annen utvikling av PF enn hva både landsmøtet og forbundsstyret ønsket.

Under det siste landsmøtet, stemte flertallet av delegatene for å jobbe for en generell bevæpning av politiet, slik nestleder Bolstad ønsket. Men mot ønsket fra Johannessen som først ønsket å prøve ut en ordning med fremskutt lagring av våpen, og hvor beslutningen om bevæpning var flyttet fra politimesteren til operasjonsleder.

Noe av det første Bolstad gjorde som ny PF-sjef, var å fortelle at PF ville være synlig på færre områder. Overfor Politiforum presiserer han at de likevel skal være synlige på de områdene som PF vil prioritere.

Bolstad roser Johannessen for å ha gjort en glimrende jobb for PF i mange år.

– Jeg er stolt over å ha hatt en forbundsleder som har gjort en så god jobb over så lang tid, sa Bolstad til Politiforum samme dag som Johannessen sluttet.

Bolstad understreket at han ikke har hatt problemer med å samarbeide med Johannessen, og at han heller ikke har hatt mistillit til ham.

Til Politiforum sier Bolstad at politiet må tenke nytt etter 22. juli, samtidig som politiet må ha stort fokus på et lokalt forankret politi og en god hverdagsberedskap, noe som ligger fast fra også tidligere prioriteringer i organisasjonen. For å få et optimalt politi, må det også gjøres personalpolitiske tiltak, sier Bolstad.

Powered by Labrador CMS