- Sammen er vi dynamitt

- På hvert vaktlag har vi alltid ett UEH-lag. Vi baserer vaktoppsettet på dette, og har derfor alltid UEH-ere på jobb, sier Geir Hilmarsen.

Publisert Sist oppdatert

Han er innsatsleder ved Sentrum politistasjon i Trondheim, og synes UEH er en veldig styrke for beredskapen.

Hilmarsen forteller videre at de i tillegg prøver å sørge for at også hundeførerne har UEH-grunnutdanning.

– Det gjør at de har samme operative plattform som UEH-mannskapene. Det bedrer samspillet og forståelsen når ting går fort. For oss handler det om beredskap, og hva vi skal tilby samfunnet når skarpe situasjoner oppstår. Derfor er det slik at når jeg setter opp arbeidsfordelingen på vaktsettet, er «Echo 30» og hundepatruljen de to første jeg prioriterer sier innsatslederen.

– Ikke A- og B-politi

Han avviser at dette er med på å lage et A- og B-politi.

– Det er bare slik at vi har folk som er dyktige på forskjellige områder. Noen har spesialutdanning på skarpe oppdrag, andre på etterforskning, trafikk eller narkotika. For oss handler det om å sette inn riktig kompetanse på rett sted, sier Hilmarsen.

I forhold til beredskapsansvaret, er det alltid UEH-patruljen som har høyest beredskap i forhold til å være bemannet.

– Sammen er vi dynamitt, mener han.

Vaktlaget fra Sentrum politistasjon dekker ikke bare Trondheim, men også hele regionen. De bistår ofte ute i lensmannsdistriktene.

– Vi ser at vi må kjøre bistand langt ut på Hitra, til Oppdal eller i grensetraktene mot Røros. UEH-patruljen er bestandig startklar uten å være avhengig av flyvær, og veldig ofte i samarbeid med hundepatruljen. Sender vi «Echo 30» ut av byen, innkaller vi straks andre UEHere på overtid for å fylle opp bemanningen i byen, dersom vi totalt sett blir for få tilbake, sier Hilmarsen.

Rask respons

Som innsatsleder synes han det fine med UEH-patruljen er å kunne sette inn folk med god kompetanse og godt utstyr øyeblikkelig.

– Og vi kan svare opp på konseptet «øyeblikkelig aksjon» og verstefallsopplegget «skyting pågår», men også enklere oppdrag som når ambulansene som skal redde liv må inn gjennom låste dører. Vi vet at vår patrulje kommer gjennom hvilken dør som helst i løpet av sekunder. Dette har de øvd på. Det må ikke være en situasjon som den på Utøya for at det er viktig med rask respons, understreker Hilmarsen, og fortsetter:

– Her har vi en enhet som ruller hele ­tiden. Vi har et minimumstall for hvor mange vi har satt som nedre standard for operativ bemanning. Blir det huller på ­lista, fyller vi på med kompetente mannskaper vi vet har nødvendig skarp kompetanse.­ Vår ledelse viser forståelse for behovet for operativt politiarbeid, det er jeg meget godt fornøyd med.

Det er riktignok ikke sikkert de alltid har nok UEH-mannskaper til alle opp­gaver.

– Da bruker vi UEH-mannskaper innerst i den farligste delen av oppdraget, og de andre lenger ut. Det øker sikkerheten både for gjerningsmannen og innsatsmannskapene, og høyner muligheten for en vellykket løsning, sier Hilmarsen.

Powered by Labrador CMS