Studenter ved Politihøgskolen i Oslo deltar i Movember-kampanjen 2012.

Politistudenter med bart mot kreft

En gruppe politistudenter fra Oslo lar håret på overleppa gro i hele november. Målet er økt oppmerksomhet om prostatakreft.

Publisert Sist oppdatert

– Én av åtte menn kommer til å få prostatakreft i løpet av livet. Statistisk sett betyr det at to-tre av oss som er her vil bli rammet, sier Odin Heitmann, som sammen med 16 andre studiekompiser stiller med hjemmelagde løsbarter til ære for Politiforum.

Nå blir løsbartene erstattet med ekte vare. Tredjeårsstudenten Heitmann er en av initiativtakerne bak ideen om å få flest mulig av Oslos mannlige politistudenter til å bruke november på å gro bart.

Gjennom deltakelse i kampanjen «Movember», er målet å skape oppmerksomhet rundt prostatakreft, og å samle inn penger til kreftforskning.

– Det har alltid vært en tradisjon for adventsbart og eksamensbart på Politihøgskolen, så jeg tenkte at det kunne være fint å bruke dette til å få fokus på prostatakreft. Det er et godt tiltak, og samtidig blir det en sosial greie for oss, forteller han.

– Politibart er kult

På studentenes egen lagside på kampanjens nettside, blir det fortløpende lagt ut nye bilder av hver enkelt etter hvert som hårveksten på overleppa tiltar.

På samme sted er det mulig å gi sin støtte – både gjennom donasjoner til spesielt imponerende enkeltbarter eller til laget som helhet.

Alle pengene går til Kreftforeningen og europeisk kreftforskning.

– Målet er å samle inn så mye som mulig, og jeg oppfordrer alle til å bidra til saken. Det er typisk mann å kun gå til legen når man må, fordi alt annet er utprøvd. Ved å støtte forskningen på prostatakreft, kan det hende det i framtiden ikke behøver å være livstruende dersom sykdommen blir oppdaget på et sent stadium, sier politistudent Tom Kenneth Aakenes.

I skrivende stund har 31 tredjeårsstudenter meldt seg på laget. Ved månedsskiftet stilte alle glattbarberte på skolen, klare til å la det stå til.

– Erfaringsmessig blir det mye fjon! smiler Heitmann.

– Men vi oppfordrer alle til å stille selv om de har dårlige forutsetninger for hårvekst på overleppa. Det er kult med unge menn med bart og uniform. Det er mange eldre politifolk som har bart, så det er gøy å videreføre tradisjonen. Jeg synes politi med bart er utrolig kult! Det lyser autoritet og viser at du er trygg på deg selv. Men estetisk er det en annen sak, fortsetter han.

– Hvilke ambisjonerhar dere på egne vegne, estetisk sett?

– Jeg ofrer en måneds kos for en god sak, ler Heitmann.

– Jeg har fått «go» hjemmefra, men må si at jeg for min del aldri hadde anlagt bart frivillig, svarer Aakenes.

Valgfri utforming

Selve utformingen av barten er valgfri, men det finnes retningslinjer. For eksempel er ikke smultringer eller bart som går over i skjegg tillatt.

Barten må med andre ord være frittstående, og deltakerne har hele november på seg.

– I slutten av måneden skal vi prøve å få til en kåring av beste bart. Ti jenter stiller opp for å bedømme bartene, og vi forsøker å gjøredet til en sosial greie for hele skolen, forteller Heitmann.

– Hva slags respons har dere fått fra den kvinnelige delen av klassen?

– Noen få synes menn med bart er veldig sexy, men mange deler nok ikke den oppfatningen, smiler Heitmann.

Det stopper likevel ikke politistudentene fra å stille opp på kampanjen, og fra å utfordre andre til å delta. Tre dager før november hadde kun Kripos tatt stafettpinnen videre, men tredjeårsstudentene håper på bartefint selskap.

– Dette kan bli en tradisjon som det går an å gjenta, sier Heitmann.

Powered by Labrador CMS