Politimannen Peter fra Piketen i Göteborg avfyrer en elpistol.

– Politiet bør teste taser

Her er bildet mange i svensk og norsk politi ønsker å se i framtiden: En kollega bevæpnet med elpistol.

Publisert Sist oppdatert

Flere svenske politifolk har fått teste elpistol og «smake» strøm - ikke i regi av arbeidsgiver, men i regi av selskapet Defendor som har agentur på taser i Sverige. Rikspolisstyrelsen (tilsvarer Politidirektoratet, journ. anm.) har imidlertid satt foten ned for å ta elpistol i bruk som maktmiddel i svensk politi, etter anbefaling fra etisk råd.

– Politiet burde teste taser og ta den i bruk i tjenesten. Det gir en sikrere hverdag, både for politifolk, for kriminelle og for tredjepersoner. Det viser all statistikk og hendelser i de land som bruker elpistol i tjenesten, mener Defendor-direktør Mats Olsson til Politiforum.

Taser er et mildere maktmiddel enn pistol, og har større bruksområde enn andre maktmidler politiet i dag benytter, som pepperspray, håndmakt, batong – også i tilfeller hvor politiet benytter skytevåpen, mener han.

– Om politiet bør utstyre alle operative med elpistol, eller om det skal lagres i biler eller være tilgjengelig på andre måter, det blir opp til etaten selv å finne ut av. Men at det også bør innføres i Norge og Sverige, som i de fleste andre europeiske land, mener jeg er utvilsomt, sier Olsson.

SE VIDEO AV ELPISTOLEN SOM BLIR AVFYRT HER!

«Et bra komplement»

Han får støtte fra det svenske Polisforbundet, som ønsker at Rikspolisstyrelsen igjen vurderer elpistol.

– Vår ambisjon er jo at vi alltid ønsker å løse vanskelige oppdrag på en måte som skader så lite som mulig. Det er et arbeidsmiljøspørsmål, politifolk møtes av trusler og vold relativt ofte, og i visse tilfeller vil elpistol være et riktig bra komplement til vår utrustning, sier forbundsleder Lena Nitz til svensk TV4.

I etterkant av flere dødsskytinger, har politifolk i fagbladet Polistidningen stilt spørsmål ved om ikke elpistol hadde vært et bedre maktmiddel enn pistol. Det ble blant annet opptøyer etter at politiet skjøt og drepte en 69 år gammel mann i Husby i Stockholm.

Spørsmålet om elpistol dukket også opp igjen etter at tre sivilt kledte politifolk avfyrte 18 skudd og drepte en raner midt i en travel gågate i Södertälje tidligere i år.

– Tiden er inne for at Rikspolisstyrelsen og også Politidirektoratet seriøst vurderer dette maktmiddelet for å skåne sine ansatte og befolkningen bedre. Vi vet alle hvilke alvorlige skader et skytevåpen gjør. Elpistol er et mindre farlig, men særdeles effektivt maktmiddel i mange oppdrag hvor politiet i dag benytter skadelig makt, sier Olsson i Defendor.

Når det gjelder dødsfallene som er innrapportert etter bruk av elpistol, mener han, i motsetning til elpistolers motstandere, at disse skyldes sekundærskader, oftest fallskader, og ikke selve strømmen som pistolen avgir.

Taser er i dag tilgjengelig for omkring 500.000 politifolk og fengselsbetjenter i 107 land, Finland inkludert. Finnene overtok taser av svenske Rikspolisstyrelsen, som i 2004 kjøpte inn 50 eksemplarer, men trakk prosjektet etter anbefaling fra etisk råd.

Avventer rapport

Olsson bruker også et eksempel hvor en politimann (34) avfyrte et varselskudd, som uheldigvis traff en grind, rikosjetterte og traff en 22-åring i magen - i stedet for i beinet, hvor politimannen siktet. 22-åringen døde av politiets ekspanderende kule, som medførte store, innvendige skader.

Politimannen måtte gjennom to rettsrunder, tiltalt for å ha forvoldt dødsfallet, men ble frikjent i begge rettsinstanser. Han fikk medhold i at skytingen var innenfor nødvergebestemmelsen.

– Hva om politiet i slike tilfeller hadde hatt tilgang til elpistol? undrer Olsson.

Politiinspektør Martin Lundin i Rikspolisstyrelsen sier imidlertid til Polistidningen at de på det nåværende tidspunkt ikke vurderer elpistol.

– Vi følger derimot med på innrapporteringen av bruk av skytevåpen og pepperspray. Og den viser at man trolig ikke ville ha unngått antall dødsskytinger, selv med tilgang til elpistol.

Han viser til en studie i USA som bekrefter sistnevnte. Imidlertid viser USA-studien at antall voldstilfeller sank ved innføring av elpistol. Samme funn ble gjort etter innføring av pepperspray.

Politiinspektør Rune Andersen i Politidirektoratet, sier de avventer rapporten om ny våpeninstruks. Departementet nedsatte våren 2012 en arbeidsgruppe som siden har vurdert behovet for å endre eller supplere politiets våpeninstruks. Arbeidsgruppen leverte sin rapport tidligere i sommer, og bare delrapporten har til nå vært ute på høring.

Arbeidsgruppen foreslo i delrapporten fremskutt lagring i alle kjøretøyer i operativ tjeneste, samt at tjenestemenn kan bære våpen i beltet for raskere bevæpning.

– Det vil være naturlig å gi våre synspunkter omkring arbeidsgruppens forslag når høringsrunden kommer, sier Andersen til Politiforum.

Elpistol.
Elpistol, nærbilde av nål.
Powered by Labrador CMS