Oslo politidistrikt har bedt om bevæpning. (Torkjell Trædal)

Oslo politidistrikt ber om midlertidig bevæpning

Ukjent hvor og hvilke tjenestepersoner det gjelder.

Oslo politidistrikt har sendt en anmodning om å få bevæpne politiet i hovedstaden. Hvorvidt det er snakk om å bevæpne alle mannskaper, eller om det er snakk om punktbevæpning, er uklart.

– Vi bekrefter at vi har sendt en anmodning om midlertidig bevæpning. Men ønsker ikke å gå i detaljer, skrev pressesjef i Oslo politidistrikt Unni Grøndal til NRK fredag kveld.

Justis- og beredskapsdepartementet bekrefter overfor statskanalen at en anmodning er mottatt. 

– Departementet har mottatt ytterligere anmodning om samtykke til midlertidig bevæpning som behandles i ordinære prosesser. Vi har ingen kommentarer utover dette, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen til NRK.

Åpnet for å vurdere flere søknader

I går ble det klart at Justis- og beredskapsdepartementet vil bevæpne politiet på Oslo lufthavn, og at justisministeren har iverksatt arbeid for å kunne gjøre slik punktbevæpning permanent. Det var en anmodning om bevæpning fra Øst politidistrikt og distriktets egen risiko- og sårbarhetsanalyse som lå til grunn for beslutningen.

På spørsmål fra Politiforum, bekreftet politidirektør Odd Reidar Humlegård i går at dersom distrikter ba om bevæpning og gjennomførte slike risiko- og sårbarhetsanalyser, så ville dere anmodninger om bevæpning bli vurdert.

– Ja, da vil det vurderes og tas opp videre, sier Humlegård.

Med andre ord er det fritt fram å søke om bevæpning av utsatte områder, og dette kan det altså se ut som om Oslo politidistrikt har benyttet seg av.

Til toppen