Espen Fagervoll (stående) og andre operatører i Nordland politidistrikt kan trolig se fram til en flott og ny samlokalisert operasjonssentral.
Espen Fagervoll (stående) og andre operatører i Nordland politidistrikt kan trolig se fram til en flott og ny samlokalisert operasjonssentral. (Foto: Torkjell Trædal)

Operatørene i Bodø får flytte i splitter ny sentral

Politidirektoratet åpner for at operasjonssentralen i Nordland kan ligge i et annet bygg enn der politimesteren sitter. – En gladnyhet, sier hovedverneombudet.

Som en del av politireformen skal politiets operasjonssentral og brannvesenets 110-sentral samlokaliseres. Og i Bodø stod et splitter nytt bygg klart denne vinteren, et bygg med rikelig plass til både brannvesen og politi, og også AMK-sentral.

Lenge har imidlertid operatørene i Bodø fryktet at de må bli i den trange kjelleren på den 20 år gamle politistasjonen. I utgangspunktet er det nemlig brannvesenet som skal flytte til politiets operasjonssentraler og ikke omvendt, siden politiets operasjonssentral skal ligge i samme bygg som der politimesteren sitter.

Heldigvis kom gladnyheten for de ansatte i dag: For Nordland politidistrikt gjøres det unntak. Operasjonssentralen får lov til å flytte ut av politihuset og inn i det splitter nye bygget bare noen minutter unna.

– Det er veldig godt å høre. Det gir oss muligheter til å bygge en robust sentral og et robust politidistrikt, sier hovedverneombud i Nordland politidistrikt, Vegard Kristiansen.

Slik så stasjonen med plass til operasjonssentral ut da den var under oppføring i fjor. Nå er den ferdig.
Slik så stasjonen med plass til operasjonssentral ut da den var under oppføring i fjor. Nå er den ferdig. Foto: Knut Ove Eriksen

Frykta stappfull kjellersentral

Da Politiforum besøkte operasjonssentralen i Bodø i februar, kunne vi selv kjenne på den tette varme lufta, under det lave taket i den mørke kjelleren på politihuset fra 1996.

I dag har tre operatørplasser kontroll over tidligere Salten politidistrikt. Politireformen krever minstebemanning på seks. I tillegg skulle kanskje brannvesenet inn. I februar var Politidirektoratet på befaring for å undersøke om det var mulig.

– Drømmen er et nytt politihus. Vi har nådd en smerteterskel for hva vi kan gjøre av ombygging samtidig som vi skal ha operativ drift, fortalte operatør Espen Fagervoll.

Fornøyd: Hovedverneombud Vegard Kristiansen i Nordland politidistrikt.
Fornøyd: Hovedverneombud Vegard Kristiansen i Nordland politidistrikt. Foto: Torkjell Trædal

Men nå går altså drømmen etter alt å dømme i oppfyllelse.

– Jeg frykta jo at man i stedet for å se frem mot et moderne politi, skulle gå tilbake tilbake to skritt ved å bruke uegnede lokaler. Nå får vi i stedet plass til det som er framtiden i et nytt bygg – samarbeid mellom de tre sentralene, konkluderer hovedverneombud Kristiansen.

Håper på flytting tidlig i 2017

Bygget som allerede står klart var attpåtil var klargjort av kommunen, før politiet bestemte seg. Det har plass til kontorer til operasjons- og kriseledelse, politimester, stabssjef og felles operativ enhet. Nå skal Nordland politidistrikt i forhanldinger med Bodø kommune om innflytting.

– Målet er å komme i gang med forhandlinger med Bodø kommune så snart som mulig, slik at vi kan være klar til å sette den samlokaliserte operasjonssentralen for hele Nordland i første halvår 2017, sier politimester Tone Vangen til politi.no.

Hun er svært godt fornøyd med at Politidirektoratet fattet avgjørelsen.

– Vår vurdering er at en samlokalisering av nødetatene på Albertmyra i Bodø er godt egnet til å ivareta politiets krav til operasjonell kapasitet, samtidig som det legger til rette for god samhandling med de andre nødetatene, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Til toppen