Norske politifolk i Juba evakueres ikke

FN oppfatter at risikoen for FN-personell har blitt bedre.

Publisert Sist oppdatert

Krigshandlingene i byen Juba i Sør-Sudan har pågått siden torsdag. Norsk politi har sin største utenlandsmisjon gående i området, der opp mot 18 norske polititjenestemenn har bidratt til FNs fredsbevarende oppdrag i området for å hjelpe til å beskytte flyktninger som FN har tatt ansvaret for.

Krigshandlingene står mellom styrker som støtter president Salva Kiir og den andre gruppen som er lojale overfor visepresident Riek Machar.

For noen dager siden skulle flere tjenestemenn reist fra Norge for å erstatte de som var hjemme på permisjon. Men de avventer hjemme på grunn av situasjonen i Juba, hvor flyplassen foreløpig er uten regulær trafikk.

Flyktningeleirene ved Juba rommer et stort antall flyktninger. FN-mannskapene har en egen sikker-sone i tilknytning til leiren adskilt fra selve flyktningeleiren. Både regjeringshæren og opprørerne vet godt hvor FN-leiren er, og det har vært avtalt med partene at dette skal være et skjermet område.

Presidentens kontor melder at 270 mennesker skal være drept i Juba de siste dagene.

Men siden sist torsdag har det blitt skutt med både bombekastere og RPG (Rakettdrevne granater) inn mot stridende parter i nærheten av flyktningeleirene. FNs sikkersone der de norske FN-politifolkene befinner seg ligger mellom de stridende partene. Noen av treffene i FN-området betegnes som streifskudd. To kinesiske FN-soldater er drept, og et pansret kjøretøy er truffet.

De norske FN-politifolkene har såkalte «safe-rooms» å evakuere inn i. Men om det er godt egnet til å forsvare mot bombekasterangrep eller direkte treff fra RPG er usikkert. Gjennom helgen har to norske hatt tilhold hos den Nepalesiske bataljonen, som står for sikringen ved den ene leiren, mens den tredje har hatt oppold i en annen leir ved flyplassen.

­− Noe av årsaken til at det blir skutt inn i FN-sonen, er at flyktningene har begynt å ta seg inn i det sikre FN-området i fra den store flyktningeleiren, tror vår kilde.

Tidligere spesialutsending til FN, Hilde Frafjord Johnsen sier til NRK at FN-mannskapene ikke er rustet til å håndtere situasjonen slik den er nå.

Flyplassen i Juba er det eneste stedet å evakuere fra. Den er fremdeles kontrollert av regjeringshæren.

De norske ved godt mot

Leder for internasjonal seksjon i Politidirektoratet John Ståle Stamnes har det norske ansvaret for de norske tjenestemennene.

− Akkurat nå har vi kun tre tjenestemenn inne i Juba, 12 er på permisjon, tre er i tjeneste utenfor Juba, sier han.

Han forteller at det ikke har vært ildstrid og treff i nærheten av FN-huset etter kl. 15 i går, og at natten har forløpt rolig.

− Etter dagens telefonmøte med FN, er det klart at FN ikke igangsetter evakuering nå. Det er FN som avgjør dette. Vi har fått opplyst
at FN har ni fly på flyplassen i Juba, som kan benyttes til evakuering hvis det blir nødvendig, sier Stamnes.

Han har i dag vært i kontakt med den norske kontingentlederen som melder at det norske FN-personellet i Juba er ved godt mot.

– De er slitne, og lever på stridsrasjoner med en begrenset tilgang til vann. Vi følger situasjonen fortløpende, og er trygg på at FN
gjør gode vurderinger med hensyn til sikkerheten til våre mannskaper, sier Stamnes.

Powered by Labrador CMS