Politibetjent Kathrine (31) fikk beste score på «The National Hostage Course» i England.

Norsk politi best på forhandlerkurs i England

Politibetjent Kathrine (31) fikk beste score i forhandlerteknikk, med god margin til andreplassen. Dermed ranker hun over flere erfarne forhandlere både fra FBI og Scotland Yard.

Publisert Sist oppdatert

Forhandlertjenesten bistår politiet generelt, i saker der folk truer med å ta sitt eget eller andres liv, eller har forskanset seg slik at politiet må forhandle for å få vedkommende til å overgi seg.

I slike saker trengs det gode forhandlere, og her er politibetjent Kahtrine (31) er en av landets beste, etter at hun fikk toppscore på «The National Hostage Course» i England, arrangert av The Metropolitan Police og Scotland Yard.

- Det var veldig gøy å få så gode tilbakemeldinger. Jeg ble ordentlig overasket, sier hun til Politiforum.

Vant med ti poeng

Politibetjenten, som vanligvis jobber i ordenspolitiet på Stovner politistasjon i Oslo, visste ikke før helt mot slutten av kurset at hun ble gitt poeng ut fra ferdighetene hun viste.

- Jeg skjønte at de skrev ned kommentarer, men ikke at de ga poeng. Men det var kanskje like greit, så slapp jeg å bli enda mer stressa enn jeg allerede var i utgangspunktet, for å prestere godt nok, forteller Kathrine.

«The National Hostage Course» er et intensivt forhandlerkurs, med teoretisk opplæring på dagtid, og praktiske øvelser om kvelden. Innholdet er basert på amerikanske og engelske prinsipper, og alle kursdeltakere har erfaring som forhandlere i politiet.

Det er også forhandlere med lang erfaring, fra hele UK, som deltar som markører og evaluerer underveis. De kjenner ikke kandidaten fra før, og gir score kun etter prestasjoner.

Politibetjenten fra Stovner fikk høyeste score med 124 poeng, foran andreplassen som fikk 114.

- Akkurat det føles litt uvirkelig. Jeg hadde ikke drømt om at jeg skulle gjøre det så bra, sier hun til Politiforum.

Veldig utfordrende

Alle deltakere fra England har vært gjennom et regionalt kurs, før de blir tatt ut til «The National Hostage Course». Det er høy prestisje i å få komme med på kurset, og deltakerne blir hardt testet underveis.

- Det var hardt i den forstand at det er lange dager. Man starter med teori fra 08.00 til 17.00. Så er det middag, og så er det øvelser fra klokken 18.00, med tilbakemelding om forbedringspunkter hver kveld klokken 23.00, forteller Kathrine.

Hun tror det er et poeng fra kursarrangørens å gjøre deltakerne slitne mentalt, for så å skulle prestere.

- I en forhandlersituasjon kan det ofte være reelt at det blir lange dager, og slitsomme opplevelser, så det må vi jo bare være forberedt på. Vi hadde også følelsesmessige tøffe foredrag og casestudier i undervisningen, med fokus på terrorisme, selvmordsbombere og suicidale tilfeller, forteller hun.

- Hvordan opplevde du det?

- Man gjør seg jo noen tanker om hva det innebærer å drive på med dette. Det er mye å gå igjennom følelsesmessig. Likevel munner det ut i at man vil dette, fordi det er interessant og spennende. Men jeg var mentalt forberedt på at det kom til å bli tøft. Det var jeg blitt fortalt i forhandlergruppa hjemme, så jeg føler meg godt ivaretatt derfra.

- Lært om meg selv

- Hva har du lært av dette?

- Jeg har først og fremst lært mye om meg selv, og om hvordan jeg håndterer ting også på ukjent farvann, altså i England. Det gjelder både faglig og språklig. Jeg har nok fått en god ballast i forhold til å jobbe med dette videre, og føler meg sikrere på meg selv i min rolle som forhandler.

Kurset ble avsluttet med skriftlig eksamen og en storøvelse, der deltakerne ble nøye vurdert og til slutt fikk en samlet poengsum. Der fikk Kathrine veldig gode tilbakemeldinger, og beste score av 23 deltakere.

- Hvordan føles det å slå erfarne forhandlere fra FBI og Scotland Yard?

- Akkurat det var veldig overaskende. Det hadde jeg ikke drømt om, sier hun til Politiforum.

- Det føles litt uvirkelig at jeg skal ha gjort det så vanvittig bra. men det er en god bekreftelse på at vår opplæring her hjemme, og den treninga vi gjør er veldig god, fortsetter hun.

- Hva er det som gjør deg til en så god forhandler?

- Det må nesten noen andre svare på, det er vanskelig for meg å vurdere meg selv. Men jeg kan jo si at som forhandler generelt, tror jeg man må ha evne til å vise empati og kunne sette seg inn i andres situasjon. Man må ha evne til å lytte, også må man være åpen og ikke ta parti.

Forhandlingssjefen imponert

En som ikke er redd for å beskrive 31-åringens forhandleregenskaper er Espen Scavenius, leder av forhandlertjenesten i Oslo, og Kathrines sjef når hun jobber med dette:

- For å være en god forhandler må man ha en god porsjon empati. Her er Kathrine et unikum. Hun er en varm og fin person med mye omtenksomhet for andre, samtidig som hun er uredd og kan gi gass, sier han til Politiforum.

Han forteller videre at hun er en person med god kontroll på seg selv.

- Det gjør henne til en av de sterkeste. Man kan på en måte ikke kontrollere andre før man kontrollerer seg selv. Det klarer Kathrine. Hun er trygg på seg selv, sier Scavenius.

- Hva tenker du om hennes prestasjoner på kurset?

- Jeg er veldig imponert over henne. Dette er et intensivt kurs, med tøffe øvelser, hvor det er høy prestisje å få komme med.

- En av de beste i Europa

Scavenius mener politibetjentens innsats i England viser at hun er en av de beste forhandlerne i Europa, og i tillegg at norsk politi kan måles med England når det gjelder forhandlerkompetanse.

- Det er stort. Fordi vi i Norge på mange måter alltid har vært en slags lillebror som ser opp til UK og FBI. Dette betyr at vi tar innpå engelskmennene på forhandlingskompetanse, samtidig som det betyr at vi har gjort noe riktig i forhold til selektering, sier han.

Han forteller at Kathrine var litt yngre enn det politibetjentene vanligvis er, når de får plass i forhandlertjenesten.

- Hun var veldig ung. Men det var rett å ta henne med. Hun har levert så det holder, og det skal hun ha skryt for. Dette krever mye, sier han.

- Er du stolt?

- Ja. Jeg er veldig stolt av at hun har fått til dette, det er en seier for hele gruppa. Det beviser at vi i Norge har gjort noe bra, og at vi får vist oss fram på en god måte internasjonalt. Jeg trur kanskje det kom overaskende på engelskmennene også, smiler Scavenius.

Internasjonal prestisje

Kathrine selv vil heller fokusere på de gode erfaringene kurset har gitt henne, enn at hun fikk den beste poengsummen.

- Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk være med på dette. Det er en god erfaring, som jeg har lært mye av. Det er veldig fint å bli sendt på et slikt kurs, sier hun til Politiforum.

Likevel ser hun at anerkjennelsen i at hun gjorde det såpass bra, er verdt å ta med seg både for henne selv, og kollegene her hjemme:

- Det er kjempefint for forhandlertjenesten i Norge å bli anerkjent internasjonalt. Vi er ikke så mange, så det er viktig å ha gode internasjonale kontakter. Jeg er stolt av å kunne være med på å sette Norge på kartet med å vise hva jeg kommer fra, og at det de velger å satse på gir resultater, sier hun.

- Gruppa er veldig stolte av deg, hva tenker du om det?

- Joda, det er koselig det. Jeg blir litt flau når de tuller med det på jobben, men jeg er heldig som fikk muligheten, og gode tilbakemeldinger gjør deg jo enda mere gira selvfølgelig.

Gir ekstra motivasjon

- Hva betyr det for deg personlig at du fikk så gode resultater?

- Det gir jo så klart en ekstra motivasjon og gnist til å jobbe videre med dette. Jeg stortrives i ordenstjenesten, men det er veldig spennende å få bryne seg i forhandlertjenesten i tillegg.

Kathrine er en av elleve personer som tilhører forhandlertjenesten i Oslo. Dette utfyller 20 prosent av stillingen hennes som politi.

- Jeg synes jeg er heldig som får være en del av forhandlergruppa. Det er veldig bra folk der som utfyller hverandre på god måte. En fin gjeng og gode kollegaer, sier hun til Politiforum.

Powered by Labrador CMS