Politihelikopteret i lufta.

Nå kan skarpskytterne bruke politihelikopteret

Beredskapstoppens skarpskyttere kan nå gjennomføre skarpe oppdrag fra politihelikopteret.

Publisert Sist oppdatert

Både skarpskytterne til Delta og crewet på politihelikopteret har over tid trent sammen for å utarbeide rutiner for skarpe oppdrag med helikopteret.

Nå er det klart for at politihelikoptrene kan brukes som ildstøtteplattform (ISP) ved behov, får Politiforum bekreftet i dag.

– Vi kan bekrefte at politihelikopteret nå kan brukes som ISP. Politihelikopteret som ISP er tidsmessig operativ fra nå, sier beredskapsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet (POD).

Oppdrag fra 2013

Å bruke helikoptre som ISP, har Beredskapstroppen gjort nesten siden oppstarten i 1976, fortsetter Smedsrud.

– Dette konkrete oppdraget har vi holdt på med siden 2013, da ga POD selve mandatet. Vi har hatt en kravspesifikasjon for hvordan dette skal foregå, og så har man trent på det til mannnskapet har tilstrekkelig kompetanse.

– Det har blitt gjort en liten modifisering på selve helikopteret, og så har vi gjennomført en sertifisering av Beredskapstroppens skarpskyttere og helikoptertjenestens operatører for å kunne operere helikopteret som ISP, sier beredskapsdirektøren.

Smedsrud vil ikke si noe detaljert om treningen som har blitt gjennomført.

– Bortsett fra at det selvsagt har vært en prosess med prosjektering og klargjøring av prosedyrene. Så har det blitt gjennomført nødvendig trening og øvelser for å få på plass kompetansen.

Politihelikopteret sekundært

Det vil fortsatt være Forsvarets helikoptre som vil være den primære innsatsfaktoren på denne type oppdrag, mens politihelikopteret som ISP er en sekundærressurs.

– Så vil det være sånn at på hasteoppdrag, har politiet som regel kortere responstid enn Forsvaret. Haster det, er det fort politihelikopteret som brukes. Det gir oss kortere responstid og ytterligere ressurser å spille på. Sånn sett er beredskapen hevet, sier Smedsrud.

Han sier POD har vært direkte involvert i arbeidet med å få på plass denne kapasiteten, men at det er Oslo politidistrikt, helikoptertjenesten og Delta som har gjort jobben.

– Så er det slik at det nivået vi har lagt oss på i kravspesifikasjonen, også tilfredsstiller kravene i samarbeidet med de øvrige beredskapsstyrkene i Europa, det såkalt Atlas-samarbeidet. Det vil si at vi også kan samhandle med de øvrige ressursene i Europa.

– Direkte oppfølger etter 22. juli

– Dette er en viktig tilleggsberedskap for politiet. Det er fortsatt forsvarets helikopter som skal være hovedkapasitet på transport og skarpskytteroppdrag, men dette er en tilleggsressurs man kan benytte hvis det skjer noe som gjør at politiet presses til det maksimale, som for eksempel ved flere hendelser som skjer på én gang, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til Politiforum.

At skarpskyttere nå kan plasseres i politihelikopteret er en direkte oppfølger av 22. juli, sier ministeren.

– Politiet har vært opptatt av å få dette på plass og jeg er glad for at vi har fått det til nå.

Slik ser det ut når skarpskytter er plassert i et Bell-helikopter fra Forsvaret.
Powered by Labrador CMS