Dette lille kameraet i frontruta gjør politiet fem ganger så effektive. Nå får politidistriktene 67 nye ANPR-enheter.

Nå dobler politiet ANPR-kapasiteten

Anders Anundsen lovet i dag 50 nye ANPR-enheter til politiet. Samtidig er 17 brukte enheter fra Toll- og Vegvesenet snart klare til utlevering.

Publisert Sist oppdatert

Det bekrefter politioverbetjent Espen Andreassen i Utrykningspolitiet (UP) overfor Politiforum.

- For en måned siden fikk vi de gamle ANPR-enhetene som Toll- og Vegvesenet har kvittet seg med. De er ferdig oppgraderte, men har en liten feil vi må utbedre først før de er klare til utlevering. Så fort leverandøren fikser det, er vi i gang, sier han.

Så gode som nye

Inkludert disse 17 enhetene, har politiet i dag 57 ANPR-enheter. De gjør at politiet ved hjelp av kameraer i politibilene kan kjenne igjen nummerskiltet på alle forbipasserende biler, og dermed kunne plukke ut biler og sjåfører som ikke hører hjemme på veiene. Det er UP som holder i politiets ANPR-prosjekt.

- I likhet med slik vi gjør det for annet trafikkteknisk materiell, er det UP som eier det, mens politidistriktene bruker det. Vi står for vedlikehold og drift, og det eneste distriktene må gjøre er å montere det selv, sier Andreassen.

- Når regner dere med at de 17 enhetene er utlevert? I løpet av året?

- Ja, det er absolutt en målsetting å få det ut så fort som mulig. Når vi er helt sikre på at de virker som de skal, så kjører vi det ut. Dette er gamle maskiner som har fått en solid puss, så de er så gode som nye.

Totalt 107 enheter

I dag meldte VG at justis- og beredskapsminister Anders Anundsen lover fem øremerkede millioner i statsbudsjettet som skal gå til 50 nye ANPR-enheter til politidistriktene.

- Nå gir vi distriktene et ekstra dytt, slik at det kan tas i bruk i hele etaten. De fem millionene er friske midler, slik at de slipper å ta penger fra noe annet, sa ministeren til VG.

Totalt sett vil dermed antallet ANPR-enheter gå fra dagens 40 til 107.

- Vi er veldig glade for at resten av landet også får mulighet til å bruke ANPR, sier Andreassen i UP.

Ville ha ANPR allerede i 2005

UP kontaktet POD allerede i 2005 for å få satt i gang et prøveprosjekt med ANPR. Prosjektet kom først i gang i 2010, og siden 2012 har alle UP-patruljer hatt ANPR-enheter.

- Det er veldig hyggelig at dette kommer. ANPR er et hjelpemiddel vi har brukt i flere år. Det er en teknologistøtte som gjør at vi kan jobbe målrettet og kunnskapsbasert, understreker Andreassen.

Politiforum har tidligere skrevet om hvordan patruljer med ANPR-enheter pågriper fem ganger så mange kriminelle som ordinære patruljer.

Så gjenstår det å se når statsbudsjettet legges fram om det også settes av nok penger til å håndtere alle de ekstra straffesakene ministerens ANPR-enheter kommer til å generere.

Powered by Labrador CMS