REDNINGSAKSJON: Jurgen Klaus ble reddet opp av bresprekken av Hordaland alpine redningsgruppe.

Jurgen (75) falt ned i bresprekk - nå er politiet nominert til pris for redningsaksjonen

- De fortjener virkelig anerkjennelse. Uten dem hadde jeg ikke overlevd, sier Jurgen Klaus.

Publisert Sist oppdatert

Operatør Linda Mari Hammersland glemmer aldri mannen som ringte inn til Vest politidistrikts operasjonssentral 30. juli 2018. Mannen er Jurgen Klaus (75), som forteller at han har falt ned i en bresprekk. Han antar at det er 15-20 meter opp, han kan såvidt skimte lyset langt der oppe. 

- Han hadde ingen anelse om hvor han var. Det han visste var at han var i Norge og hadde falt ned i en sprekk. Han er kanadier og ringte 911, og ble automatisk satt over til oss, sier Hammersland, til Politiforum. 

Men siden Klaus ikke vet hvor han er er det vanskelig å vite hvor de skal lete. Det er mange isbreer i Vest politidistrikt.

For redningsaksjonen for å få Klaus opp og i trygghet, er både Hammersland og resten av teamet nominert til den prestisjetunge EENAs 112 Award, i kategorien «Outstanding Rescue». Prisutdeingen skjer under EENA konferansen 10-12 april

Men timene før Klaus ble reddet ut var svært nervepirrende. 

Operasjonssentralen kobler inn helse, brann og Hovedredningssentralen på linjen. Et redningshelikopter sendes fra Sola, luftambulanse sendes fra Bergen, og Los-helikopteret fra Flesland blir rekvirert for å frakte inn redningsmannskaper. 

Hordalands alpine redningsgruppe, lokale breførere og andre redningsmannskaper blir tilkalt. 

OPERASJONSSENTRALEN: Disse var på jobb da Klaus ble reddet. Foran fra venstre; Trude Lande, Ingrid Tepstad, Ellinor Epland og Marielle Enæs. Bak fra venstre; Martine Juuhl, Linda Mari Hammerlsand og Dag Olav Sætre. Bilde tatt av Ragnhild Vikestrand.

Skadet og alene

Klaus er på tur med sønnen og svigerdatteren, men da han falt ned i sprekken var han alene. Det er derfor ingen som vet hvor han er. 

- Normalt har vi mekanismer for å spore telefoner, men vi finner ikke ut hvor han er. Han finner en lapp i lommen, og klarer å få denne ut. Da staver han Folgefonna, forteller Hammersland. 

Hun hører tydelig at Klaus er skadet og har vondt. Det er vanskelig for ham å snakke. Både Klaus selv og teamet på Operasjonssentralen skjønner at de har dårlig tid. Klaus hadde bare 30 prosent mobilbatteri da han ringte. Mens samtalen pågår går batteriprosenten stadig nedover. 

Med rolig stemme prøver Hammersland å få Klaus til åpne sider på telefonen som kan gi dem posisjonen hans. Ingen posisjon kommer frem. 

Hovedredningssentralen klarer derimot å hente ut posisjonen for telefonen hans. Den viser at han er i den nordlige delen av Folgefonna, men dette er et enormt område. 

- Jeg snakker med ham på telefonen hele tiden. Parallelt foregår det mye på teamet, og mange er kalt ut til redningsaksjonen, sier Hammersland. 

Hun spør ham gjentatte ganger hvor han har gått. Har han sett sjøen på veien, har han sett trær? Alt for å forstå nøyaktig hvor Klaus befinner seg. Samtidig flyr helikoptrene over området. 

Tidspress

Hammersland ber Klaus fortelle når helikopterlyden blir sterkere og når den blir svakere. På denne måten prøver de å lokalisere ham. Samtidig faller batteriprosenten på mobilen hans. 

- Jeg ser for meg at den situasjonen han var i var ganske ekstrem. Jeg husker jeg tenkte at hvis vi mister kontakten med ham finner vi ham kanskje aldri, sier Dag Olav Sætre, som var operasjonsleder denne dagen. 

REDDET: Etter at Jurgen Klaus er reddet opp fra bresprekken sendes han med helikopter til Haukeland sykehus.

- Vi hadde tidspress på oss. Den eneste måten vi kunne finne ham var ved at han kunne høre helikopteret, sier han. 

Så forteller mannen at lyden fra helikopteret er høyere enn noen gang før. Linda Mari Hammersland kan høre helikopteret gjennom mannens telefon. Så forteller operatøren på helikopteret at de kan se sporene etter Klaus, som går ned i en sprekk. Lettelsen er til å ta og føle på. De har funnet ham. 

- Den meldingen fra helikopteret var en lettelse. Den var til å få gåsehud av. Da hørte vi lettelsen hans også, sier Sætre. 

Nå skjer ting raskt. Hordaland alpine redningsgruppe, som har stått klare til å rykke ut, blir flydd inn til funnstedet. Klaus blir firt opp og fraktet til Haukeland sykehus i Bergen. 

Klaus har en punktert lunge og ribbeinsbrudd, men bortsett fra det er han i god form. 

NOMINERT: Teamet på operasjonssentralen i Vest politidistrikt er nominert til pris for redningsaksjonen.

- Kan aldri takke nok

I en e-post til Politiforum forteller Jurgen Klaus at han at aldri vil kunne takke Linda Mari Hammersland, operasjonssentralen og hele redningsteamet nok. Han forteller også at Hammersland har fortalt ham at de er nominert til en pris for redningsaksjonen, og at han er svært begeistret og glad på deres vegne. 

- De fortjener virkelig anerkjennelse. Uten dem hadde jeg ikke overlevd natten. Linda er selvfølgelig veldig spesiell for meg og hele min familie. Hun var den som holdt meg oppe og var utrolig støttende i de over to timene vi snakket på telefonen, skriver Klaus. 

Han forteller at mobilbatteriet hans ble flatt mens han ventet på redningsteamet, etter at de hadde funnet posisjonen hans og Hammersland hadde fortalt ham at de skulle få ham opp. 

- Likevel var jeg full av håp. Men det var en enorm lettelse da de faktisk fant meg. Sveinung Tjessheim ble firt ned, tok på meg jakken som jeg ikke hadde vært i stand til å komme meg til, selet meg opp og støttet meg mens jeg ble heist opp derfra. Selv om det var smertefullt med de mange bruddene jeg hadde og den punkterte lungen, klarte han å minimere smerten med måten han støttet meg på, forteller Klaus. 

- Uansett, på det tidspunktet brydde jeg meg egentlig ikke om noen smerte - Jeg var i trygghet!, skriver han. 

Han forteller at han møtte enda flere støttende og fantastiske mennesker på sykehuset. 

SAMARBEID: Operasjonsleder Dag Olav Sætre og operatør Linda Mari Hammersland trekker fram det gode samarbeidet i norsk redningstjeneste.

- Jeg står i evig gjeld til Norge og nordmenn, skriver Klaus. 

- Stort

Operasjonsleder Dag Olav Sætre er glad for at det endte så bra som det gjorde. 

- Det gikk utrolig bra. Det er fantastisk bra at vi klarte å berge livet hans. Det er mange som ville gjort de samme tingene som vi gjorde og det er selvfølgelig litt flaks inne i bildet, men dette var god samhandling. Vi er avhengige av at alle vi samhandler med gjør jobben sin, hele kjeden fra oss til Hovedredningssentralen, helikoptre og redningsgruppen som plukket ham opp fra sprekken. Vi har gjort vår del, men det er også veldig mange andre som også har gjort en veldig god jobb, sier Sætre. 

Stein Falsen Møller, leder i Hordaland alpine redningsgruppe, forteller til Politiforum at det er «skikkelig stas» når det går bra. 

- Vi har fjellklatring som hobby. Det å klatre i fjell og utsette seg for fare er en unyttig kunnskap, vil jeg si. Men når denne kunnskapen kan omsettes til å bidra til å redde liv, blir hendelser som dette en vitamininnsprøytning, sier han. 

- Viktig å få frem

Operatør Linda Mari Hammersland har holdt kontakten med Jurgen Klaus etter hendelsen. At de nå skal representere Norge under prisutdelingen av EENA award synes hun er stort. 

- Det er vi som er nominert til prisen, men dette samarbeidet i norsk redningstjeneste er så flott. Det er sånne oppdrag man kan leve lenge på, sier Hammersland. 

Det er Politidirektoratet som har valgt å nominere redningsaksjonen, etter at de ba alle politidistriktene om å sende inn eksempler på hendelser hvor operasjonssentralen hadde utført sin tjeneste på en eksepsjonelt god måte.

Seksjonssjef Elisabeth Rise i POD skriver i en e-post til Politiforum at POD valgte å nominere redningsaksjonen ved Folgefonna etter en gjennomgang av eksemplene som ble sendt inn. 

POD mener at det er viktig å få frem den gode innsatsen som gjøres av operasjonssentralene og at dette er et veldig godt eksempel på hvordan god ledelse, gode enkeltmannsferdigheter og god samhandling med operative redningsmannskaper kan føre til et lykkelig utfall i en svært utfordrende situasjon. Vi gratulerer Vest politidistrikt med denne prestisjetunge nominasjonen og ønsker lykke til på prisutdelingen i april, skriver Rise. 

I en tidligere versjon av artikkelen var Klaus sitert på at Lars Mjaavatn var den som ble firt ned til Klaus i sprekken. Det riktige var at Sveinung Tjessheim ble firt ned til Klaus, mens Lars Mjaavatn var til stede lenger opp i sprekken og hjalp til forbi et vanskelig punkt. 

Powered by Labrador CMS