De to politimennene er umulige å skille fra publikum når de leter etter lommetyver på Øyafestivalen i Oslo.

Jakter lommetyver på festival

Når 15.000 mennesker samles i hovedstaden vil noen prøve å ødelegge moroa. Men også politiets lommetyvjegere er til stede på Øyafestivalen denne uka.

Publisert Sist oppdatert

En mann i hvit piqueskjorte og mørke bukser titter utover folkemengden i Tøyenparken i Oslo. Ved siden av ham løfter kollegaen opp solbrillene fra nesa og speider i samme retning.

– Dette er et bra sted for lommetyver, konstaterer han i hvitt.

Mens folk flest på festivalområdet har oppmerksomheten mot scenen eller det som skjer rundt ølsalget, er det to grupper som har blikket rettet mot noe helt annet.

Lommetyvene, som leter etter lommer, mobiltelefoner og vesker. Og de sivile politimennene i lommetyverigruppa i Oslo-politiet, leter etter lommetyvene.

Ser etter atferd

Under hele Øyafestivalen skal innsatsgruppa mot lommetyveri være til stede.

– Vi ser etter blikket. De som oppfører seg annerledes og har oppmerksomheten rettet mot bagene til folk, sier politimannen i lys blå skjorte og med solbriller på nesa.

– Det kan være ung, gammel og alle nasjonaliteter. Men stikkordet er atferd, bekrefter kollegaen.

For at de kriminelle de leter etter ikke skal gjenkjenne dem, stiller ikke politimennene opp med navn eller ansikt på bilde.

– Det kan være litt tilfeldigheter at vi oppdager noen. Andre som oppfører seg rart følger vi kanskje etter en stund. Av og til har vi riktig, andre ganger viser det seg at de ikke er lommetyver, forteller politimannen i hvitt og med vestlandsdialekt.

Øyafestivalen startet i går i Tøyenparken i Oslo. Hver dag skal 15.000 besøkende innom festivalen.

Kriminelle spesialiserer seg på konserter

Med 15.000 besøkende hver dag, ligger forholdene til rette for lommetyver. Øya er ikke av politiet regnet som spesielt ille, men i likhet med 17. mai, Pride og fotball-VM på Kontraskjæret kan det være et sted lommetyvene liker seg, forteller Morten Drægni i lommetyverigruppa i Oslo.

– Det er mange mennesker og alkohol. På konserten er det trengsel og man har oppmerksomheten mot scenen, sier Drægni.

Andre steder i Europa er ekstra utsatt for lommetyverier på konserter og festivaler. Her har kriminelle spesialisert seg på slike arenaer.

– Vi vet fra andre steder i Europa at det er mange lommetyver som spesialiserer seg på festivaler. Der er man sterkt plaget med lommetyverier på festivaler og under konserter. Vi samarbeider tett med utlandet når det gjelder å dele etterretningsinformasjon, og vi ser at det er grupper som er aktive på festivaler og som går igjen i flere land, forteller Drægni.

Analyserer festivalområdet

I dag er de to politimennene på Øyafestivalen bare to. Da går de sammen.

– Denne parken er et stort område. Vi prøver å kartlegge best mulig. Vi har analysefolk på politihuset som også kan se på trender når festivalen varer over lenger tid. Hvor på området, når på dagen og hvordan folk blir frastjålet ting. På den måten kan vi vite bedre hva vi ser etter, forteller den ene av politimenene.

De to politimennene titter oppover en gressbakke badet i sol. Publikum sitter tett i tett med nesa mot scenen.

– Lommetyvene kan sitte bak folk og få god oversikt her, sier den ene.

– Hvis du går inn blant publikum som sitter her, kan du bare telle hvor mange mobiltelefoner folk har lagt ved siden av seg på gresset, fortsetter kollegaen.

Lettere jobb for politiet

Også ølbaren er et yndet sted for lommetyver.

– Det er det andre stedet folk har oppmerksomheten sin på festival. Alkohol har en del å si. Folk blir ikke så nøye på verdisakene etter noen øl.

Men samtidig som lommetyvene kan ha en enkel jobb på festivalen, kan det imidlertid også være gode arbeidsfohold for politiet.

– Vi får lett oversikt over publikum som sitter her og det er lettere å finne de som ikke ser mot scenen, forklarer de.

Dette er et fint sted for lommetyvene, mener de to.

– Men det er også et fint sted for lommetyvgruppa å jobbe, slår politimennene fast.

– Du kan prøve telle hvor mange som bare legger telefonene på gresset, sier den ene politimannen.
Mange besøkende med nesa mot scenen gjør det lettere for lommetyvene å få tak i verdisaker.
Vesker på ryggen og oppmerksomheten den andre retningen. Kriminelle i Europa har spesialisert seg på dette.
Powered by Labrador CMS