I vinter sluttet Bård Dyrdal å diskutere ruspolitikk. Nå er han tilbake.

– Det er blitt enklere å mene det jeg mener. Men ikke i politiet, mener han.

Publisert

30. mars i år fikk Bård Dyrdal nok. Etter at han lenge hadde diskutert narkotikapolitikk både i sosiale medier og i Politiforums spalter, samt vært hovedoppslag i avisa Morgenbladet, kunngjorde Dyrdal på sin Twitter-konto at han trakk seg fra debatten.

Han pekte på debattklimaet i politiet som årsak til at han ville være stille på ubestemt tid. Men for et par uker siden våknet Twitter-kontoen til liv igjen.

Bård Dyrdal diskuterer igjen. Og i dag publiserer Politiforum et debattinnlegg fra Dyrdal om politiets holdning til narkotika. 

– Vender du tilbake til rusdebatten fordi du har innsett at det ikke var så farlig å delta i den likevel?

– Jeg vender tilbake til debatten fordi endringer i realpolitikk og holdninger i samfunnet gjør at det føles tryggere å stå for at det er behov for ruspolitiske endringer. De politiske partiene har endret mening, og selv om vi får se på om det er noe handling bak ordene, så er det mer aksept for å mene det jeg mener, sier Dyrdal.

Twttermelding fra Bård Dyrdal 30. mars i år. Skjermdump fra Twitter.

Ingen nye stemmer har kommet til

Politioverbetjenten sier han trengte en pause fordi det var en belastning å stå i den, men har ikke svart på noen spørsmål om direkte årsak til at han meldte seg ut i vår og i sommer.

Bård Dyrdal er politioverbetjent i Oslo og har over tid flagget at han ønsker en ny ruspolitikk.

– I tillegg ble det hevdet at jeg med mitt engasjement tok luften fra andre som ønsker å engasjere seg. Jeg hadde sagt mye, så kanskje ville flere stemmer komme til, kanskje var jeg en hemsko for at andre skulle mene. Men selv om folk utenfor politiet og samfunnet diskuterer ruspolitikk i større grad enn før, så har det ikke kommet nye politistemmer til. Og nå har jeg ventet lenge nok.

– I innlegget du har skrevet på Politiforum.no stempler du argumentasjonen til noen av dine motdebattanter, først og fremst Norsk Narkotikapolitiforening, som «bullshit». Hva mener du med det?

– Med det mener jeg den argumentasjonen som er drittkasting og tullprat. De har for eksempel sagt i debatter at de støtter Portugal-modellen, men det mener jeg at de ikke gjør. Det er «bullshit».

Jeg har mistet forhåpningene om at politiet skal skifte holdning. Det vil i så fall ta veldig lang tid.

Bård Dyrdal

Ber folk bruke Google

Dyrdal sier han har brukt pausen fra debatten til å lese seg mer opp på temaet. Han har søkt informasjon både fra de som er enige og de som er uenige med ham.

– Jeg har lest og lært mer.

– I debattinnlegget sier du at man bare kan google «myter om narkotika» for å lære seg mer om temaet. Hvor kildekritisk er du selv når du googler temaet du brenner for?

– Å google dette innebefatter i utgangspunktet overhode ingen kildekritisk tilnærming, men man får da en inngang til å søke informasjon i fra en mengde ulike kilder. Det kan vekke en nysgjerrighet som gjør det mulig å tilnærme seg informasjonen man finner på en kildekritisk måte. Det finnes mye god forskning bak mange av de påstandene som legges fram. De som ønsker endringer i ruspolitikken har bestandig vært nødt til å kunne dokumentere det de skriver, fordi en liten feil vil kunne velte enhver troverdighet. Dette er annerledes tilnærming enn det ruskrigsforkjemperne har hatt. De har sittet på sannheten, og har tidligere aldri vært nødt til å dokumentere påstander de har lagt fram. Nettopp derfor blir de nå også tatt på sengen av at vanlige folk begynner å stille spørsmål med den informasjonen de formidler.

Dyrdals plan? Å diskutere og håpe på lovendringer. Sistnevnte er det eneste han mener kan endre måten politiet jobber på.

– Jeg har mistet forhåpningene om at politiet skal skifte holdning. Det vil i så fall ta veldig lang tid.

I mellomtiden har Dyrdal lyst til å starte opp en norsk versjon av den internasjonale organisasjonen Law Enforcement Against Prohibition, en organisasjon for politifolk som kjemper mot narkotikaforbud.

– De finnes i Nederland, Sveits, Portugal og England, for eksempel. Jeg har snakket med de i England og jeg vet det finnes anonyme medlemmer i Norge. Så da får vi se om det er andre som vil være med. Det har jo ingen hensikt hvis jeg er det eneste medlemmet.

Powered by Labrador CMS