Politihunden Pelle er en av flere malinois i norsk politi. Rasen betegnes som svært utholdende og pålitelig i jobben som politihund.

Hunderasen malinois har fortsatt en plass i politiet

Politihøgskolen har bestemt seg.

Publisert Sist oppdatert

Malinois skal fortsatt rekrutteres som politihund. I vinter stoppet Politihøgskolen rekrutteringen av malinois fordi de ville vurdere om hunden var egnet som politihund, men de har nå bestemt seg for å gjenoppta rekrutteringa.

Politidirektoratet informerer nå om at arbeidsgruppen ved PHS som har vurdert rasen anbefaler videre rekruttering av malinois, og at den mener tjenestehunder først og fremst skal vurderes på bakkgrunn av rase og egen helse.

Fikk hundeførere og hundemiljø til å se rødt

Beslutningen om å stoppe testingen av rasen midlertidig, var begrunnet med uønskede hendelser og forskning fra utlandet. Det fikk både hundeførere og mange i hundemiljøet til å reagere kraftig – så kraftig at enkelte mente det var diskriminering av rasen.

Ledelsen i Oslo politidistrikt langet også ut mot det de mente var en svak beslutning.

I arbeidsgruppen som har sett på malinois har det sittet deltakere fra hundetjenesten i politiet, Forsvaret, Politihøgskolen og forskere ved Norges miljø - og biovitenskapelige universitet (NMBU).

– Det er viktig at vi tar uønskede hendelser med våre tjenestehunder på alvor. Beslutningen om midlertidig stans i testing av malinois ble tatt utfra et føre-var-perspektiv. Arbeidsgruppens rapport er tydelig på at det ikke er egenskaper ved hunderasen som er utfordringen, men adferd hos enkeltindivider. Derfor har vi nå besluttet å gjenoppta testing av malinois. Vi er kjent med at det er minst tre ekvipasjer som er berørt av den midlertidig stansen av mentaltest, og således vil PHS i samarbeid med innmeldt behov fra hundeledere i politidistriktene gjenoppta testingen fortløpende, sier avdelingsleder Siw Thokle ved Politihøgskolen i en uttalelse på politi.no.

Faglederne i hundetjenestene rundt i landet ble overrasket da beslutningen om å stoppe testing ble tatt. Fagleder i Sør-Øst politidistrikt, Stein Gravdal, mener nå Politihøgskolen har valgt rett.

– Åpner de for det, så er det noe jeg støtter. Jeg har sagt hele tiden at vi må vurdere individet og ikke rase. Jeg tror det er mange i hundetjenestene som mener det, sier Gravdal.

Fornøyd hundetjeneste

Hos hundetjenesten i Oslo er rundt 30 prosent av hundene malinois. Det ville vært kritisk med en stopp for rasen.

I dag er imidlertid Tor Paulsen, sjef for gundetjenesten glad.

– Vi er fornøyd med arbeidet som er gjort. Det ser ut som om arbeidsgruppen har vært bra sammensatt og vi er selvsagt forøyd med avgjørelsen de har landa på, sier han til Politiforum.

Ved å kunne bruke malinois som politihund, opprettholdes også størrelsen på markedet politiet kan rekruttere hunder fra.

– Det blir lettere for oss å velge individ som passer for oppgavene i politiet, sier Paulsen.

Hendelser kunne vært unngått

I uttalelsen fra Politihøgskolen kommer det også fram at de aller fleste uønskede hendelser kunne vært unngått med bedre rutiner. Blant annet inkluderer det tiltak som endring i treningsrutiner, og retningslinjer for håndtering av hunder utenfor tjeneste.

– Politidirektoratet vil på bakgrunn av anbefalingen fra arbeidsgruppen igangsette et arbeid for å få bedre rapportering og oppfølging av hendelser med tjenestehund i politiet, sier seksjonssjef Jørn Schjelderup i Politidirektoratet.

Han lover samarbeid med faglederne for hundetjenestene rundt i Politi-Norge.

– Kriterier for rapportering og oppfølging skal settes i nært samarbeid med faglederne på hund i de ulike politidistriktene.

Powered by Labrador CMS