Her er politiet alltid på nett

Nå kan polititjenestemenn i Utrykningspolitiet (UP) skrive rapporter og søke i politisystemene fra patruljebilene – ved hjelp av Ipad.

Publisert Sist oppdatert

Det sparer polititjenestemennene og UP for både tid og penger. I stedet for å måtte ringe inn til operasjonssentralen for å få opplysninger om registreringsnumre og personer, kan patruljene nå logge seg på politisystemene gjennom den mobile plattformen Mobiliti og sjekke selv – mens de sitter i bilen.

– Dette gjør det adskillig lettere å være politimann og å være en god politimann. Det er ikke alltid vi ønsker å be operasjonssentralen om mye informasjon, fordi vi ikke vil oppholde dem for mye. De har ikke alltid tid, heller. Nå har vi mulighet til å gjøre jobben sjøl, sier politibetjent Verner Svendsen til Politiforum.

Tilgang til alle systemer

Svendsen jobber i UP-distrikt 9, som omfatter politidistriktene Helgeland, Salten og Midtre Hålogaland. Dette er et av fire steder som er med på prøveprosjektet med Ipad i UP-bilene, et prosjekt som av polititjenestemannen betegnes som en stor suksess.

– Tilgangen til politisystemene i bilen gjør det tryggere for oss. Vi vet hvem det er vi stopper, før vi stopper dem, fordi vi alltid kan sjekke registreringsnummeret i systemet. Det gjør oss også mye mer offensive når vi når fram til et objekt og skal starte samtalen, forklarer politibetjenten, og fortsetter:

– Når vi kan gjøre søket selv, velger vi å gå lenger, og stille tre spørsmål ekstra fordi vi har tid og mulighet til å stille de tre ekstra spørsmålene. Mens vi før har blitt skremt av sakshistorikken til en person vi har søkt opp inne på stasjonen, kan vi nå søke opp vedkommende langt tidligere.

Fra Ipaden i bilen har Svendsen tilgang til alle politisystemene, på samme måte som når han logger seg på en PC på jobben. I tillegg til å kunne søke opp informasjon, gjør dette det mulig å utnytte dødtiden på jobb – som når patruljen venter på en ferge eller er på vei tilbake til stasjonen.

– Vi kan skrive anmeldelsen i bilen på vei tilbake til stasjonen, og starte jobben der. Ikke alt er like enkelt som på PC, men det fungerer likevel veldig greit å kunne starte på arbeidet i bilen. Dette hjelper oss veldig mye. Ipad i bilen er noe samtlige politibiler burde hatt, understreker han.

Sparer overtidstimer

At denne muligheten sparer patruljene for mye tid, er det ingen tvil om. Hvor mye, er det vanskelig å tallfeste, men UP-betjenten sier det i hvert fall «sparer sjefen for mange overtidstimer».

– Nå begynner vi å jobbe med saker i bilen, som vanligvis ville heftet oss når vi kom tilbake til kontoret. Samtidig sparer vi operasjonssentralen for en del ressurser siden de slipper å hjelpe oss.

Også på andre måter ligger det mulighet for besparelser i prøveordningen.

– Vi pågrep en polakk for litt siden, som valgte å ikke snakke hverken norsk eller engelsk. Vi regnet med at han kunne polsk, og brukte Google translate på Ipaden for å fortelle at han var arrestert. Det skjønte han. På vei inn, ga vi ham rettighetene hans på hans eget morsmål, og på stasjonen brukte vi denne metoden til å spørre om han ønsket kaffe og mat. Slik ble han fornøyd, og vi sparte oss for en tolketelefon den kvelden, forteller Svendsen.

Ute i felten kopler Ipaden seg opp mot politisystemene via 3G, noe som gjør at forbindelsen brytes i tunneler og kan bli tregere på de mest grisgrendte landeveiene. Likevel har betjentene blitt positivt overrasket over at systemet fungerer så bra som det gjør.

– Det er jo et nytt system, så vi får litt heng i systemene innimellom, men det gjør det jo av og til fra PC-en også. Nå er jo ikke dette noe PDMT er helt ferdige med, så det vil nok bli mer stabilt og enda bedre, tror politibetjenten.

Han er ikke i tvil om at dette er noe politiet er nødt til å fortsette med.

– Ja absolutt. Vi som brukere synes systemet er så godt og at det fungerer så bra, at det gjør hverdagen mye bedre. Dette hjelper oss masse, på veien og ellers. Det gjør det enklere for gode politifolk å gjøre den jobben de skal gjøre.

Til halv pris

Ipadene som i skrivende stund brukes i ti UP-biler, leveres med tastatur, pekepenn og billader. Prisen er halvparten av det UP betaler for PC-ene som svært mange UP-biler er utstyrt med i dag. Tilbakemeldingene brukerne gir på batterikapasiteten er bra, forteller politioverbetjent Espen Andreassen i UP.

– De er dessuten lettere å ha med seg og håndtere. Vi har testet Mobiliti masse, og det fungerer som bare rakkern. Den er mye mer stabil enn PC, og tar kortere tid å logge på, sier han.

Mobiliti skal erstatte dagens «Scireduct», er tilpasset operativsystemene til både Apple og Android, samt Microsoft Windows. Systemet skal kunne brukes både på nettbrett, PC og mobiltelefon. For UP er nytteverdien så stor at Andreassen gjerne ser for seg at de kjøper inn enda flere mobile enheter – så snart den endelige framtiden til Mobiliti er avklart.

– Det avhenger av hva som skjer videre, og hvilke programmer som blir med i den endelige versjonen av Mobiliti. Hadde vi visst det helt nøyaktig, så kunne vi tatt beslutningen om å kjøpe flere, sier han.

Powered by Labrador CMS