Forsvarets Bell-helikopter bistår Beredskapstroppen.

Forsvaret: - Var innenfor kravet

Avviser kritikk fra politiet for lang responstid.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier de umiddelbart svarte ja til politiets henvendelse om helikopterstøtte i forbindelse med kapringen av Valdresekspressen.

− Det medfører ikke riktighet at det tok 34 minutter for politiet å få positivt svar på deres anmodning om helikopterstøtte søndag kveld, sier oberstløytnant Ivar Moen, ved FOH i Bodø.

Han reagerer på informasjonen politiet har gitt Politiforum.

Krav på to timer

Det var FOH som tok i mot anmodningen fra Oslo politidistrikt søndag kveld. Oslo PD ønsket å fly inn Beredskapstroppen til åstedet for trippeldrapet i Årdal.

− FOH fikk en muntlig henvendelse om alminnelig bistand. Vår vakthavende offiser svarte umiddelbart at Forsvaret kunne utføre bistanden, men at det kunne ta litt tid da helikoptrene ikke sto klare på Rygge, sier Moen.

Han opplyser at kravet fra politisk ledelse, er at Forsvarets helikopter skal være operativt tilgjengelig for politiet innen en to-timers frist.

− Oppdraget ville bli løst godt innenfor den tidsfristen, sier Moen.

Ringte politiet tilbake

Umiddelbart etter henvendelsen fra politiet, kontaktet vakthavende ved FOH-skvadronen og ga dem oppdraget. Status var at helikoptrene var ute på annet oppdrag, men at de straks ville returnere til basen, klare for politiet.

− Det er riktig at vi ringte tilbake til politiet etter 34 minutter, men det var for å informere om hvordan Forsvaret skulle løse oppdraget, og når helikopteret ville være klart. Klarsignal fikk de med en gang, sier Moen.

Moen forteller at henvendelsen fra politiet ble kategorisert som en anmodning om «alminnelig bistand». Dette er nå Forsvaret gir rent administrative fly støtte til å fly ressurser fra A til B.

Kan avgjøre selv

En anmodning om «alminnelig bistand» har FOH myndighet til selv å avgjøre, og det ble raskt gjort. Det er kun anmodning om «håndhevelsesbistand» som har lengre beslutningsvei via både Justis- og Forsvarsdepartementene.

Moen klargjør at i slike saker som sist søndag, har politiet selv myndighet til å ringe til Hovedredningssentralen for å be om transportstøtte fra redningshelikopteret. Han opplyser at Forsvaret selv scramblet redningshelikopteret parallelt med at Bell på Rygge ble varslet.

Redningshelikopteret hadde vært klar til å lette klokka 19.02. Men klokka 19.00 kansellerte politiet anmodningen. Derfor ble ingen av helikoptrene satt inn.

Bell-helikoptrene hadde også vært klare godt innenfor det etablerte kravet om to-timers beredskap, sier Moen.

Oberstløytnant Ivar Moen
Powered by Labrador CMS