ENDRER STYRETS SAMMENSETNING: Det ble stor debatt under årsmøtet ved PFs lokallag ved Politihøgskolen i går.

Årsmøte for PF ved PHS: Flertallet vil at et styremedlem fra Oslo skal trekke seg

Medlemmer av PFs lokallag ved Politihøgskolen i Stavern mangler tillit til styret. Under årsmøtet fikk de flertall for at en styrerepresentant fra Oslo trekker seg og gir plass til en representant fra et annet studiested.

Publisert

Onsdag ble årsmøtet til Politiets Fellesforbunds lokallag ved Politihøgskolen arrangert. Det foregikk ikke uten dramatikk. 

Blant sakene årsmøtet skulle behandle var et forslag fra medlemmer ved Politihøgskolens studiested i Stavern, om å endre sammensetningen av styret i lokallaget. Grunnen var «manglende tillit til sittende styre i PF PHS», på bakgrunn av at medlemmene i Stavern ikke oppfattet seg ivaretatt i prosessen rundt nedtrekket i antall politistudenter, som ble annonsert i statsbudsjettet. 

I statsbudsjettet ble det annonsert at antall studieplasser ved Politihøgskolen skal kuttes fra 550 studenter i dag, til 400 studenter. Det har særlig vakt sterke reaksjoner at regjeringen la føringer om at hele kuttet i studentantallet skulle tas ved studiestedet i Oslo, og ikke i Stavern, som Politihøgskolens styre hadde bestemt

Debatten som fulgte om autonomien til Politihøgskolens styre, har ført til at ansatte ved studiestedet i Stavern og i Oslo har opplevd å bli satt opp mot hverandre. 

I begrunnelsen for forslaget som ble behandlet på årsmøtet i går, skrev forslagsstillerne fra Stavern at medlemmene i Stavern «aldri ble spurt eller forelagt uttalelser fremsatt av leder PF PHS i media og internt i organisasjonens IDF-møter»

De skrev også at slik sammensetningen av representanter fra de ulike studiestedene er i dag, vil Oslo alltid kunne få flertall i avstemninger. De mente derfor at antallet medlemmer fra de ulike studiestedene burde endres, slik at Oslo ikke alltid ville kunne få flertall. 

LES OGSÅ: Debattinnlegg: Verdens beste politiutdanning - også i Stavern

- En fra Oslo bør trekke seg

Etter en pause, hvor styret diskuterte på gangen, ble disse fire forslagene fremmet til avstemning: 

  1. Styrerepresentasjon i Oslo reduseres til to styreplasser. Dette gjennomføres ved at styremedlemmet som står på valg ikke velges inn for en ny periode. (Forslag fra styret). 
  2. Styrerepresentasjon fra Stavern økes til to styreplasser, slik at ikke Oslo i prinsippet alltid vil kunne ha flertall. (Forslag fra styret). 
  3. Styrets sammensetning står som i dag. (Benkeforslag fra medlem i Oslo). 
  4. En representant fra styret i Oslo trekker seg og gir plass til en representant fra en av de tre andre lokasjonene. (Forslag meldt inn fra medlemmer i Stavern). 

Siden årsmøtet ble ledet fra Oslo, med representanter fra Stavern, Bodø og Kongsvinger på videolink, ble det gjennomført skriftlig avstemning på alle de fire lokasjonene. 

Resultatet ble at forslaget fra medlemmer i Stavern (forslag nummer fire) fikk flertall, etter at 19 personer fra Stavern og fire personer i Kongsvinger stemte for dette. Disse utgjorde alle fra Stavern og Kongsvinger som deltok under møtet. 

Dermed vil en person fra styret, som representerer Oslo, trekke seg, og gi plassen til en representant fra en av de andre tre lokasjonene. 

Hvem dette blir er foreløpig ikke bestemt, og årsmøtet stemte for at valget gjøres på et kommende ekstraordinært årsmøte. 

LES OGSÅ: PHS-styret slår tilbake mot politisk styring

Ole Halvar Larsen, nestleder ved PF PHS. 

- Sånn ble resultatet

Nestleder ved PF Politihøgskolen, Ole Halvar Larsen, som også ledet møtet, forteller at det er ulike oppfatninger om hvilket alternativ som er det beste for lokallaget framover. 

- Det kom benkeforslag om å fortsette som i dag, og dette fikk flest stemmer fra Oslo. Stavern ville redusere trykket fra Oslo, og ville løse det med at en fra Oslo går ut og erstattes med en fra de andre studiestedene. Denne gangen var det flere årsmøte-deltakere som hadde møtt opp i Stavern enn i Oslo. Stavern hadde flere stemmer, og det var sånn resultatet ble, sier Larsen. 

Selv er han usikker på om det er lurt at Oslo får en representant mindre, og frykter lokallaget kan få mindre påvirkningskraft. 

- Det er i Oslo vi har HR, rektoratet og toppledelsen. Jeg er redd vi blir en svak fagforening hvis hoveddelen av fagforeningen skal være et annet sted. Korridorpåvirkningen og løse samtaler med ledelsen, som vi har i det daglige, kan bli borte, sier Larsen. 

- Årsmøtet har foreløpig ikke kommet frem til hvordan valget av ny representant skal gjennomføres, og hvordan vi skal løse det i praksis. Men vi har kommet fram til at vi skal ha et ekstraordinært årsmøte, hvor vi skal bli enige om styrets sammensetning, sier han. 

LES OGSÅ: - Sjokkstemning ved Politihøgskolen i Oslo

Større oppmøte enn vanlig

Christer Holme, styremedlem fra studiestedet i Stavern, forteller at intensjonen til medlemmene som kom med forslaget ikke har vært å øke Staverns representasjon, men å øke påvirkningen til de tre lokasjonene utenfor Oslo. 

- Vi har hatt medlemsmøter om debatten som har vært om nedtrekket i statsbudsjettet, og medlemmene i Stavern føler at det har vært en ensidig Oslo-vinkling. Over halvparten av PFs medlemmer ved Politihøgskolen er representert andre steder enn i Oslo. Det er en ca. 50/50-fordeling, og da er det greit at det blir gjenspeilet i styret også, sier Holme, til Politiforum. 

- Om det blir diskusjoner med et negativt fortegn i fremtiden vil det nå ikke være en lokasjon som kan trumfe gjennom sin mening i alle saker, sier han. 

Fra Stavern hadde 14 medlemmer møtt opp på årsmøtet. I tillegg hadde fem levert fullmakt om at andre kunne stemme på deres vegne. Det betydde at Stavern hadde 19 stemmer. 

- Jeg tror alle studiestedene hadde større oppmøte på årsmøtet  enn de vanligvis har. Det har vært et sjeldent engasjement ved medlemsmassen i PHS. Men det er ikke rart, for det vil bli et nedtrekk, og det er det naturligvis stort engasjement om, sier Holme. 

LES OGSÅ: PHS-styremøte: To styremedlemmer trakk seg i protest mot regjeringen

Powered by Labrador CMS