Abid Raja i Venstre ber politiet tenke seg svært godt om.

15-åring anmeldte overgrep, men endte selv med å få bot for å røyke hasj. Nå ber Abid Raja (V) politiet snu: – Føles som et dobbelt overgrep

– Alle ser at dette strider mot alminnelig rettsoppfatning

Publisert

I går kveld meldte VG at en 15 år gammel jente som hadde anmeldt en jevnaldrende gutt for voldtektsforsøk, selv endte med å bli ilagt et forelegg på 4000 kroner for å ha røykt hasj.

Mens overgrepet hun anmeldte ble henlagt, endte jenta opp med selv å bli straffet. Under etterforskningen av overgrepet, fant nemlig politiet i Sør-Øst politidistrikt bilder på telefonen til jenta av at hun hadde brukt hasj. Både jentas far og andre reagerer i saken på politiets håndtering, og frykter det vil gjøre at andre vil vegre seg for å anmelde.

Og reagerer gjør også Abid Raja. Ikke bare er Raja en av visepresidentene på Stortinget og parlamentarisk leder i regjeringspartiet Venstre. Han er også tidligere advokat, politiadvokat og fosterfar til et barn på samme alder. Nå sier han ifra:

– Vi politikere skal være forsiktige med å gå inn i enkeltsaker, men her tillater jeg meg å gjøre et unntak. At denne jenta går fra å anmelde et overgrep til å få et forelegg selv – det føles for henne som et dobbelt overgrep. Alle som leser dette ser at det strider mot alminnelig rettsoppfatning. Hvis politiet har funnet ut at det er her de vil statuere et eksempel, så har jeg denne oppfordringen til politiet: Det er lov å snu.

Raja sier at norsk politi, som nyter god tillit i befolkningen, gjør best i å henlegge jentas bruk av narkotika.

– Dette fremstår grovt urimelig. Det mest tillitsskapende politiet kan gjøre i denne saken, er å  henlegge forholdet jenta har fått bot for.

Faksimile fra VG.no

Et typisk eksempel regjeringen vil bli kvitt

Da Venstre gikk inn i regjeringen med Høyre og Fremskrittspartiet, var det å gjennomføre en rusreform et av punktene de ble enige om. Reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk, skal overføres fra justissektoren til helsetjenesten, skriver partiene i Jeløya-plattformen.

Eksempelet fra Sør-Øst politidistrikt er et typisk eksempel på en slik sak som i framtiden skal håndteres av helsevesenet, sier Raja. Faren til jenta sier til VG at cannabis framstod som det eneste alternativet for henne, da hun ikke fikk noen som helst hjelp i to måneder etter det hun opplevde som et overgrep.

– Denne saken er så illustrerende. Pappaen til jenta sier også at hun hadde behov for hjelp og ikke straff. Det er blant annet slike saker som er en av grunnene til at vi har besluttet at brukerdoser skal vekk fra straffesporet. Jeg har vært advokat og vil være klar på at vi fortsatt skal ta de store sakene, men å lete etter gutter og jenter med en hasjklump i lomma er ikke riktig bruk av politiets ressurser. Og det er heller ikke riktig overfor ungdommen vår, som kanskje havner i situasjoner der man ender opp med å prøve narkotika, sier Raja.

Han forventer nå at regjeringen, som partiet hans selv er en del av, kommer ordentlig i gang med arbeidet med en ny rusreform.

Politiadvokaten som har ilagt jenta forelegget, sier til VG at politiet mener narkotikabruk blant unge er et viktig satsingsområde, og at det ikke er uvanlig at politiet bruker overskuddsinformasjon til å iverksette annen etterforskning. Jenta skal ha blitt gitt tilbud om en påtaleunnlatelse, under forutsetning av at hun inngikk i en urinprøvekontrakt, skriver VG.

Powered by Labrador CMS