Arrestforvarerne er dyktige, men byggene arresten ligger i ofte lite hensiktsmessige, mener advokater i arresttilsynet.

Arrestanter luftes i 1x1 meter stor bod

Lite plass å bevege seg på og få luftemuligheter i norske politiarrester, mener advokater som fører tilsyn med arrestene.

Publisert Sist oppdatert

Det er Politidirektoratets arresttilsyn som påpeker mangler ved politiarrestene rundt omkring i landet, skriver Advokatbladet.

Tilsynet har blant annet besøkt politiet i Bodø, og er kritiske til at de innsatte i arresten luftes i en 1x1 meter stor røykebod i garasjeanlegget. I rapporten fra tilsynet står det at røykeboden minner mer om et bur enn et luftested.

Arrestforvarerne virker profesjonelle og arrestene driftes godt, påpeker tilsynet. Det er først og fremst bygningsmassen som skaper problemer. Ofte ligger for eksempel arresten i kjelleren på politihusene, noe som vanskeliggjør lufting.

LES OGSÅ: Alarmen i arresten går hvis de innsatte slutter å puste.

Også overvåking av innsatte er arresttilsynet, som består av Politidirektoratet, statsadvokaten og en advokat utpekt av Advokatforeningen, kritiske til.

– Selv om forskriftene sier at man bare skal skru på overvåkingen der man har foretatt en vurdering av at det er nødvendig, i de enkelte tilfellene, skjer dette i stor grad likevel, sier advokat Arne Gunnar Aas til Advokatbladet.

Arrestforvarerne forklarer ofte bruken av overvåking med at de er redde for dødsfall eller alvorlige skader. Arrestene har imidlertid blitt flinkere til å hindre oversitting i arresten, ifølge advokatenes fagblad.

HAR DU SETT DENNE VIDEOEN? Slik kan politiet i Trondheim øke sikkerheten og redusere overvåking på cellene

Powered by Labrador CMS