En kenyansk domstol har nå åpnet for at politiet får organisasjonsfrihet. Generalsekretær George Muchai i den kenyanske hovedsammsnslutningen COTU, har fulgt arbeidet tett. Politimester Arne Jørgen Olafsen (bildet) var med på å gi råd i saken.

Kenya: Politiet får organisere seg

En kenyansk domstol har nylig avgjort at landets politiansatte får lov til å organisere seg.

Publisert Sist oppdatert

Det tidligere forbudet mot at politiet kan organiseres i en fagforening, er i strid med grunnloven, og dermed ikke lenger gyldig, sier domstolen. Dermed kan politiansatte, lik andre arbeidstakere i landet, fritt etablere sin egen fagforening. Det melder George Muchai i COTU Kenya (den kenyanske hovedsammenslutningen) i en pressemelding.

Der takker han spesielt International Labour Organization (ILO) for viktig hjelp, og framhever det norske bidraget, etter at Unio og PF i over flere år har vært engasjert i å få fjernet organisasjonsforbudet for politiansatte.

Tidligere har en topptung delegasjon fra Kenya vært på besøk i Norge for å høre hvilke erfaringer vi her til lands har med et fagorganisert politi. Der bidro blant annet tidligere politidirektør Ingelin Killengreen, som fortalte Kenyanske polititopper at hun foretrakk et fagorganisert politi, fordi da hadde hun en part å forholde seg til, og slapp mange ulike fraksjoner og enkeltkrav.

Senere har Unio-leder Anders Folkestad ledet en delegasjon PF-tillitsvalgte og politimester Arne Jørgen Olafsen for å fortelle mer om det norske systemet på en større kongress i fjor.

Nå har engasjementet og arbeidet båret frukter, og kenyanske politiansatte får endelig lov til å koordinere arbeidet for bedre lønns- og arbeidsvilkår.

Powered by Labrador CMS