Fire politidistrikt er med i et prøveprosjekt med elpistol som startet 1. januar. Timer inn i det nye året ble elpistol brukt i tjeneste for første gang.

Elpistol brukt for første gang

En mann angrep flere politifolk. - Taser var siste utvei, forteller Arild Kleven, lensmann ved Søre Ryfylke.

Publisert

Klokken 07.30 den 1. januar meldte politiet i Sør-Vest at en mann i 30-årsalderen hadde blitt pågrepet etter å ha angrepet flere politifolk på Hjelmeland. 

Mannen var såpass aggressiv at politiet måtte ty til både pepperspray og elektrosjokkvåpen for å få kontroll på ham, skrev Dagbladet

Kjetil Lussand er Politidirektoratets ansvarlige for prøveprosjektet med elektrosjokkvåpen. Han uttaler til Politiforum at dette er første gang norsk politi har tatt dette i bruk i tjenesten. 

- Vi har ikke fått innrapportert andre tilfeller. Dette er det første tilfellet, sier Lussand. 

- Godt hjelpemiddel

Arild Kleven, lensmann i Søre Ryfylke, forteller at bakgrunnen for hendelsen var at det ble meldt om slagsmål på en privat adresse. Der skal en person ha blitt banket opp.

Politiet ønsket derfor å komme i kontakt med personen han hadde vært i klammeri med. 

- Hvordan hadde dere håndtert situasjonen om dere ikke hadde hatt elektrosjokkvåpen? 

- De var ikke bevæpnet, så elektrosjokkvåpen var det øverste trinnet av maktmidler de hadde. Det var siste utvei. En annen mulighet var pepperspray, og det hadde de allerede forsøkt. Om de ikke hadde hatt elektrosjokkvåpen ville det nok blitt en fysisk kamp, sier han. 

- Tasere er et godt hjelpemiddel i de mest ekstreme situasjonene, for å unngå skade både på egne folk og på den som skal pågripes, legger han til. 

- Ikke uventet

Rundt 500 politifolk i Øst, Oslo, Sør-Vest og Troms politidistrikter er utstyrt med elpistol i et prøveprosjekt som skal vare i to år.

Prosjektet startet 1. januar, og det gikk dermed ikke mange timene før elpistolen ble brukt første gang. 

- I Sverige, hvor de har brukt dette i et år allerede, hadde de også bruk i løpet av det første døgnet. Med bruk mener vi også trussel om bruk. Jeg hadde ikke forventet at det ble tatt i bruk så raskt, men det var heller ikke uventet, sier Lussand. 

Det er særlig to spørsmål Politidirektoratet ønsker å få svar på i dette prøveprosjektet.

- Det ene er om elektrosjokkvåpen kan redusere skader i forbindelse med politiets bruk av makt, både hos dem som blir pågrepet og tjenestepersonene. Og det andre er om bruk av elektrosjokkvåpen påvirker politiets øvrige metoder for maktanvendelse, sier Lussand til Politiforum. 

Powered by Labrador CMS