BOKOMTALE:

Overveldende og litt upresist om a-krim

Man kan bli nummen av alle eksemplene på arbeidslivskriminalitet som presenteres i denne boka.

Publisert Sist oppdatert

Torgny Hasås er journalist og har skrevet boken «Norge i svart, hvitt og grått – Arbeidslivskriminalitet i Norge». Tidligere har Hasås vært redaktør for boka «Det mørke arbeidslivet», og gjennom journalistkarrieren har han vært tilknyttet blant annet LO Media og FriFagbevegelse.

Fakta

Tittel: Norge i svart, hvitt og grått – arbeidslivskriminalitet i Norge

Forfatter: Torgny Hasås

Forlag: Gyldendal Sider: 366

Tittelen bærer bud om at det er arbeidslivskriminalitet det skal handle om denne gangen, og man går ikke rundt grøten i denne boka.

Språk og stil minner om en avisreportasje, og forfatteren kjører på med eksempel etter eksempel på svindel, bedrag, utnyttelse og hjerterå kynisme i mange varianter. Historiene kommer fra mange ulike bransjer. I tillegg til arbeidskriminelle bransjeklassikere som bygg, transport og renhold, vises det til eksempel fra fiskerinæring, flybransjen, delikatesseforretninger, med flere.

At arbeidslivskriminalitet generelt er i ferd med å utvikle seg til et betydelig samfunnsproblem er dessverre ganske velkjent.

Likevel er materialet i boka ganske overveldende, og (igjen) blir en overrasket over at tilsynelatende store og seriøse aktører driver forretninger med selskaper hvor jakten på kortsiktig gevinst virker å være alt som teller.

Skal jeg utsette noe på boka er det at de tallrike eksemplene i kombinasjon med den fakta-orienterte stilen etter hvert gir et litt oppramsende preg. Eventuelt blir en litt nummen av all elendigheten et uryddig arbeidsliv fører med seg. Videre er tittelen litt misvisende, for i tillegg å omtale det som er kriminelt, vies det også en del plass til beskrivelser av forhold som er uheldige og kanskje umoralske. Noe av det er legalt uavklart, og annet strider bare mot forfatterens oppfatning av et velfungerende arbeidsliv. Og det er vanskelig å være uenig med ham i det.

Powered by Labrador CMS