FÅ FASTE PLASSER: Kun 12 prosent av de nyutdannede fra 2018-kulle på Politihøgskolen (PHS) vil ha fast jobb ved utgangen av 2018.

Kun én av ti nyutdannede i fast jobb

12 prosent av de nyutdannede fra 2018-kullet på Politihøgskolen (PHS) har fast jobb.

Publisert

Det viser tall som ble presentert av justiskomiteens leder Lene Vågslid (Ap) under Politiets Fellesforbunds (PF) landsmøte.

Tallene har hun etterspurt og fått fra Finansdepartementet.

– Vi er opptatt av å ha et skille mellom faste og midlertidige ansatte i tellingen. Det er mange som går i vikariater, sier Vågslid til Politiforum.

– Klar negativ utvikling

Hun er bekymret for en nedadgående trend, som viser at det blir stadig vanskeligere for nyutdannede politifolk å få seg fast jobb i politiet.

Mens 99 prosent av de som ble uteksaminert i politiet mellom 2008-2014 har fast jobb i politiet, er det altså kun 12 prosent av årets studentkull som har nå jobbtrygghet.

Prosentandel i fast jobb

2008-2014: 99 prosent
2015-kullet: 94 prosent
2016-kullet: 82 prosent
2017-kullet: 61 prosent
2018-kullet: 12 prosent

– Dette er en klar negativ utvikling, og det er ikke i tråd med behovet ute eller målet vi har satt for oppbemanning, understreker Vågslid.

– Jeg spurte statsministeren om dette for noen uker siden, og fikk til svar at beredskapen var styrket og det var ansatt 1500 nye politifolk, fortsatte hun.

– Har aldri hatt fast jobb

En polititjenestemann fra 2016-kullet på PHS, som Politiforum har vært i kontakt med, forteller at han fortsatt venter på sin første faste ansettelse i politiet.

– Jeg har vært heldig og vært ansatt i midlertidige vikariat siden våren 2017, men altså ikke fast jobb, to og et halvt år etter fullført utdannelese. Jeg tror flere er i samme situasjon som meg, sier tjenestemannen, som ikke ønsker å stå fram med navn.

Han mener det er åpenbart at jobbframtiden for politistudentene ikke er så lys som den blir framstilt som.

– Jeg søker stadig faste stillinger. Til nå har jeg enten ikke blitt kalt inn til intervju, eller stillingene har blitt trukket grunnet økonomi etter at jeg ble innstilt. Jeg har altså ikke blitt tilbudt fast stilling etter jeg ble uteksaminert

Bekymret studentleder

Lederen for PF Politistudentene, Lisa Figenschou, ble overrasket da justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp) mandag avviste at det eksisterte noen jobbgaranti for nyutdannede politifolk.

Hun liker heller ikke trenden med mer midlertidighet for politifolk.

– Det er en nedslående utvikling, og vi er bekymret for hvordan politistudenters fremtid ser ut hvis politikerne ikke tar denne trenden på alvor. Ressurser må legges i nyansettelser,og det må skje nå, understreker Figenschou.

I statsbudsjett for 2019 er det kun satt av 50 millioner kroner til ansettelse av nyutdannede.

– Statsbudsjettet er ingen jubelsak for politistudentene. Jeg mener regjeringen tilsynelatende har forlatt målet om to politi per 1000 når de kun bevilger 50 millioner til nyansettelser, sier Vågslid.

Powered by Labrador CMS