ANMELDELSE

Når politiet blir røvere

«We own this city» er en drøy – og sann – historie om politikorrupsjon i Baltimore.

Publisert

I 2007 opprettet politiet i Baltimore, USA, enheten «Gun trace task force», bestående av en gruppe polititjenestemenn som hadde i oppgave å bekjempe voldelig kriminalitet og renske bygatene for våpen. Slik gikk det ikke, for å si det mildt.

Bare ti år senere ble åtte tjenestemenn fra enheten tiltalt for ran, utpressing og overtidssvindel. Lovens voktere hadde selv blitt kriminelle, og historiene som ble rullet opp i kjølvannet av skandalen, var sjokkerende selv for en by hvor forholdet mellom politiet og innbyggerne var svært anstrengt fra før av.

Bare to år før disse åtte ble tiltalt, døde 25 år gamle Freddie Gray etter å ha blitt pågrepet av Baltimore-politiet – et dødsfall rettsmedisineren kategoriserte som drap. Seks polititjenestemenn ble tiltalt, men senere frikjent i saken, som førte til store opptøyer og protester mot Baltimore-politiet.

Fakta

Tittel: We own this city

Utgiver: HBO Nordic

Episoder: 6

Opptøyene, drapet og rasemotsetningene i Baltimore, er også en vesentlig del av bakteppet i HBO-serien «We own this city», som er basert på journalist Justin Fentons dokumentariske bok med samme navn. Boka og serien tar for seg «Gun trace task force»-skandalen, og tegner et dystert bilde av et samfunn hvor tilliten mellom politiet og befolkningen er til de grader tynnslitt.

Bak serien står skaperne av den smått legendariske «The Wire», og det er lett å kjenne igjen det visuelle uttrykket og den dialogdrevne stilen også i «We own this city». Serien drives framover av jevnt over svært gode skuespillerprestasjoner, og en historie som strengt tatt burde være for «god» til å være sann – men det er den altså.

En innvending er at det tar tid å bli kjent med karakterene og komme inn i historien som fortelles. Kronologisk hopper serien fram og tilbake i tid, og det krever full oppmerksomhet fra første episode for å få oversikt over hvem som er hvem, og hvem som gjør hva når.

Til gjengjeld er dette en serie som vokser på deg etter hvert som du forstår mer og ser hvordan karakterene utvikler seg. Liker du «The Wire», kommer du også til å like «We own this city». Hvis du er ute etter lettbent action og rett fram historiefortelling, er det ikke sikkert serien treffer like bra – men den er såpass god at du uansett anbefales å gi den et forsøk. Bare husk å hold ut i minst en episode.

Powered by Labrador CMS