Jøran Kallmyr (Frp) er ny justisminister.

Kallmyr ble ny statsråd

I statsråd i dag ble Jøran Kallmyr utnevnt til ny justisminister. – En viktig og krevende rolle, sier Kallmyr.

Publisert

Han blir dermed regjeringens sjuende justisminister på seks år, hvis vi inkluderer Per Sandberg og Jon Georg Dale, som begge vikarierte som statsråder i kortere perioder.

Den nye justisministeren ble presentert på slottsplassen i dag.

– Det er med stor ydmykhet jeg har takket ja til å bli justis- og innvandringsminister. Det er en viktig og krevende rolle. Jeg vil videreføre regjeringens gode politikk på området for å sikre trygghet i hverdagen, sier Kallmyr til Frp.no.

– Reformen er en stor oppgave

– Jøran får ansvar for et av regjeringens absolutte tyngste områder, sa statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse.

Hun viste til at Kallmyr nå får ansvar for den pågående politireformen.

– Gjennomføringen av reformen er en stor oppgave, som krever stor politisk oppmerksomhet. Jeg ser fram til å samarbeide med Jøran på justisfeltet. Det er mye å ta tak i, og jeg ønsker deg lykke til, sa Solberg.

Tidligere statssekretær

Kallmyr har tidligere vært statssekretær for justisministrene Anders Anundsen og Sylvi Listhaug. 

40-åringen fra Fræna utenfor Molde er utdannet jurist. Han kommer nå fra stillingen som partner i Advokatfirmaet Ræder, hvor han også har jobbet som advokatfullmektig.

I perioden 26. september 2012 til oktober 2014 var han medlem av finanskomiteen i Oslo bystyre. Kallmyr har også vært formann i Fremskrittspartiets ungdom i Oslo, i tillegg til å ha sittet i sentralstyret for ungdomsforeningen fra 2004-2006.

Statssekretærene Thor Kleppen Sættem og Torkil Åmland fortsetter i Justisdepartementet under den nye statsråden.

Gikk av i går

Utnevnelsen kom dagen etter at at det ble kjent at Tor Mikkel Wara (Frp) gikk av som statsråd. Wara ble formelt innvilget avskjed i nåde i statsråd i dag.

Wara, regjeringens fjerde permanente justisminister siden 2013, gikk av etter at PST varslet at hans samboer er mistenkt for å stå bak samtlige av hendelsene rundt parets bolig i løpet av vinteren.

«Etter en helhetlig vurdering basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for», skriver PST.

Fire avgåtte statsråder

Jon Georg Dale har de siste to ukene hatt ansvaret for justisfeltet, etter at Tor Mikkel Wara fikk innvilget to ukers permisjon som en følge av at hans samboer ble siktet av PST for å ha tent på parets bil med den hensikt å rette mistanken mot andre.

I går gikk han altså av, slik både Anders Anundsen, Per Willy Amundsen og Sylvi Listhaug har gjort før ham.

Under dagens pressekonferanse sa statsministeren at hun ikke mener gjennomføringen av politireformen har blitt påvirket av de hyppige statsrådsskiftene i Justisdepartementet.

– Reformen er vedtatt og instruksene er gitt, og gjennomføringen og implementeringen av den har gått sin gang uavhengig av statsrådsskiftene, sa Solberg.

– Bra med rask avklaring

Lederen av Politiets Fellesforbund (PF), Sigve Bolstad, sier det er bra at regjeringen raskt fikk på plass en ny justisminister etter Waras avgang.

– Vi ønsker Jøran Kallmyr velkommen, og ser frem til et godt samarbeid med ham. Vi mener det er svært viktig med stabilitet og kontinuitet i departementet fremover. Det er derfor veldig positivt at Kallmyr tidligere har vært statssekretær i departementet, og kjenner tematikken godt, sier Bolstad til Politiforum.

Han peker på at politireformen har vært krevende for politiet.

– Arbeidet med denne blir svært viktig for Kallmyr å følge opp fremover. Vi håper han vil lytte til de tilbakemeldingene som blir gitt, både av de ansatte i etaten og forskere som har sett nærmere på konsekvensene av politireformen, og gjøre de endringene som er nødvendig.

PF-lederen sier bemanning er helt avgjørende for å lykkes med reformen, men at dagens budsjett ikke gir rom for å ansette de politifolkene som trengs.

– Budsjettsituasjonen i politidistriktene må opp for at vi skal få det nærpolitiet som publikum er lovet. Vi forventer at den nye justisministeren tar dette på største alvor. Vi i Politiets Fellesforbund ser frem til et godt samarbeid med den nye justisministeren fremover.

Powered by Labrador CMS