ER KLAR: Fremskrittspartiets ordførerkandidat, Anette Elseth, i Lillestrøm kommune, er også leder for arrestseksjonen i Øst politidistrikt.

Slik gikk det med politi-ordførerkandidatene

Valgkampen er over, men for flere politiansatte starter nå kampen om ordførervervet.

Publisert

Etter mange intense uker er omsider valgkampen over, men forhandlingene om hvem som blir ordfører, er så vidt i gang mange steder.

Det er også tilfellet i Lillestrøm kommune i Viken, hvor det trolig blir et blått skifte.

Fremskrittspartiets (FrP) ordførerkandidat, Anette Elseth, står klar til å overta.

Partiet fikk 12,9 prosent av stemmene, som er opp 2,2 prosent fra forrige kommunevalg, ifølge NRK.

– Det er et gledelig resultat, men det er ikke avgjort ennå, sier Elseth.

Politikeren jobber i tillegg fulltid som leder for arrestseksjonen i Øst politidistrikt.

Skal i forhandlinger

Nå er Elseth klar for å brette opp ermene for å gå i forhandlinger med de andre borgerlige partiene i kommunen.

– Det må en del forhandlinger til. Så hva som blir det endelige resultatet, det vet vi ikke ennå.

Anette Elseth

– Det må en del forhandlinger til. Så hva som blir det endelige resultatet, det vet vi ikke ennå. Men det er en vilje til et borgerlig skifte og maktskifte i Lillestrøm, som det også ser ut til at det blir, sier hun.

50-åringen startet sin politiske karriere allerede på 1990-tallet. Først som leder for Oslo FpU, deretter gikk turen videre som medlem av bystyret i Oslo.

Hun har også i en årrekke vært kommunestyremedlem i Sørum kommune, som etter kommunesammenslåingen ble innlemmet i Lillestrøm kommune. I tillegg har Elseth vært statssekretær for justisministeren under Solberg-regjeringen.

Ved siden av politikken har hun i tillegg jobbet som hundefører og senere vaktleder i politiet.

Tidvis krevende

Elseth forteller at det går bra å sjonglere de to jobbene, som lokalpolitiker og politi.

– Jeg begynte som politiker først, og startet på Politihøgskolen i 1998. Begge deler har vært en del av livet mitt. Jeg var også varaordfører i Sørum kommune i en periode og har blitt vant til å legge igjen hattene mine på de stedene der de skal være. I tillegg må man passe på å ikke si mer enn det som er offentlig kjent, og passe på både taushetsplikt og habilitet. Det har gått bra til nå, sier Elseth.

Elseth forteller at det også til tider har vært krevende å ha begge jobbene.

– Det å være spydspissen for et parti som førstekandidat er krevende. For velgerne ønsker å få vite mest mulig om personen. Ved et lokalvalg stemmer man mer på person enn blokker og idelogi, og når man jobber som politi og narkotikahundefører, som jeg har vært, så er det en avveining når man har familie, som man gjerne vil skjerme litt. Det er noe man må være bevist på, det er det ingen tvil om, fortsetter Elseth.

Hun understreker imidlertid at det er verdt det.

– For man er samfunnsengasjert i begge rollene. Man vil få til et bedre samfunn for innbyggerne og de menneskene man har rundt seg og de som bor i kommunen, så der er det ingen forskjell, avslutter hun.

Gir ikke opp ordførervervet

For Senterpartiet gikk det kanskje ikke helt etter planen i Ringerike kommune. Her gikk partiet tilbake 10,9 prosent, sammenlignet med forrige kommunevalg til 13,4 prosent.

VALGETS KVAL: Sps ordførerkandiat Stian Bakken, her sammen med Håkon Ohren(Ap) og Runar Johansen (H).

– Vi hadde en stor nedgang sammenlignet med valget i 2019. Det er fordi vi gjorde et vanvittig bra valg sist. Da hadde vi et kanskje unormalt bra valg. Valget i går er det nest beste valget vi har gjort noe gang, så historisk sett er det et bra valg, sier Stian Bakke.

Han er Senterpartiets førstekandidat i Ringerike kommune, og politibetjent i UP.

Bakken trekker også frem at det nye partiet INP har tatt noen av stemmene fra Ringerike Sp.

– Jeg skulle gjerne sett at vi var litt større og fått et par mandater til, men vi tar det vi får. Så må vi bare gjøre det beste ut av det. Nå skal vi i forhandlinger med de to ulike blokkene, så vi har møter med Høyre i dag og Arbeiderpartiet i morgen. Så får vi se hvor det er mulighet for å få mest mulig gjennomslag for politikken vår, fortsetter han.

Ringerike Sp er åpen for begge sider og partiet har ikke gitt opp muligheten for å få ordføreren.

– Hverken Ap eller H får flertall uten oss, og da er det en mulighet for å se på ordførervervet. Sp vil uansett være det nest største parti om vi går til det ene aller det andre partiet, så vi vil i hvert fall ha mulighet for varaordfører, fortsetter han.

Blir fylkespolitiker

I natt fikk Bakken også en ny posisjon. Han skal sitte på fylkestinget de neste fire årene.

– Jeg har blitt fylkestingspolitiker i tillegg. Det ble klart klokka fire i natt. Så jeg har nok å drive med, sier fylkespolitikeren.

Men nå må den nye fylkespolitikeren ta et valg.

– Har du da tid å jobbe i politiet?

– Det er det jeg sitter og tenker litt på nå. Hvis en får enten vara- eller ordførerstilling, så vil jo det ha noe å si for politijobben. Når man i tillegg skal kombinere det med fylkesting, så kan det bli veldig mye poltikk. Jeg må ta en samtale med lederen min om hvilke muligheter som finnes for permisjon, fortsetter han.

Bakken håper det lar seg løse, for han trives i politiet og vil ikke slutte.

Protestvalg

Også i Bjørnafjorden i Vestland fylke, mistet Sp mange stemmer.

Oppslutningen endte på 6,5 prosent, ned 8,6 prosent mot forrige kommunevalg, ifølge NRK.

– Det er litt tidlig å si hvordan det blir. Vi ligger an til å få to mandater, og vi er tre som er kumulert på vår liste. Så det er personstemmende som avgjør, sier ordførerkandidat Terje Sperrevik (Sp).

Dette er den tiende perioden politistasjonssjefen ved Tysnes politistasjon stiller til valg.

– Sp gikk ganske kraftig ned i år. Vi hadde et godt valg i 2019 og var forberedt på en nedgang i år på grunn av nasjonale trender, utfordringer i regjeringen, og kanskje har ikke budskapet om hva en har fått til i regjeringen blitt formidlet godt nok. Sammen med pandemi, krig og generell prisstigning på strøm, matvarer og drivstoff, begrunner han nedgangen.

Han tror også dette er et protestvalg og trekker frem at det også så ut til å være lav valgdeltagelse.

Powered by Labrador CMS