Kun 23 personer fra fjorårets kull har fast jobb i politiet

Aldri før har så få nyutdannede hatt fast politijobb så lang tid etter uteksamineringen, viser ny statistikk fra Politidirektoratet.

NYUTDANNEDE: Snart er enda flere ferske politibetjenter klare for en jobb i Politiet.
Publisert Sist oppdatert

Det siste året har vært tøft for ferske politibetjenter på jobbjakt. Ansettelsesstopp i etaten har gitt så mange som 900 søkere på en stilling som ble lyst ut. 

Av de 374 personene som fullførte politiutdanningen ved Politihøgskolen i fjor sommer, er kun 23 i fast jobb. Tilsvarende tall for 2022-kullet var 31,8 prosent i fast jobb, eller 161 personer. 

Totalt hadde 232 av de uteksaminerte fra 2023-kullet politistilling ved utgangen av april i år, men 209 av disse var da tilsatt i midlertidige stillinger. 

Tallene er utgitt av Politidirektoratet og viser status per 30. april 2024. 

I juni uteksamineres 400 nye studenter, som også er sultne på jobb i etaten.

Kritiserte Vedum for opptrapping

Høyreleder Erna Solberg har tidligere kritisert regjeringen for å øke opptaket til Politihøgskolen uten noen plan.

Justis- og beredskapsdepartementet bestemte i mai 2022 å fordele 100 nye studieplassene ved Politihøgskolen (PHS) med 80 plasser til PHS i Oslo og 20 plasser fordelt på Stavern og Bodø.

Revidert nasjonalbudsjett gir håp

Men regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett har gitt studentene håp om flere jobber. Regjeringen foreslår blant annet 1,6 milliarder til politiets grunnfinansiering.

Lederen for PF Politistudentene, Alexander Stokkedal har tidligere uttalt til Politiforum at regjeringens styrking av politibudsjettet med 1 milliard kroner på toppen av de 635 millionene som ble lovet tidligere i år, gjør at de forventer at bemanningsstatistikken i år ikke skal bli like dyster som i fjor.

Powered by Labrador CMS