Leteaksjonen

En flott søndag møtte jeg på jobben på ettermiddagsskiftet. Umiddelbart måtte jeg kjøre opp til Konnerud, en stor bydel i Drammen, hvor en eldre mann var meldt savnet, og jeg skulle avløse innsatsleder.

Publisert Sist oppdatert

Den savnede, en mann på 79 år, var sist sett ved åttetiden denne søndags morgenen. Mannen hadde bodd hele sitt liv på Konnerud, og vi fikk vite at han ikke var senil, og at han var sprek til bens.

Ved min ankomst til KO, som var pårettet klubbhuset på Konnerud, var det ankommet mye letemannskaper, både fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp. Det sto mange snøskutere og ATVer på tilhengere. Totalt cirka 100 mannskaper.

Etter hvert begynte mannskapene å søke med snøskutere ute i terrenget, det var fortsatt mye snø, og ATVene begynte å søke der de kunne komme fram.

Så kom flere familiemedlemmer av den savnede innom KO. De kunne fortelle at han tidligere hadde forlatt huset sitt og hadde dukket opp i Bergen dagen etter. Han var tidligere ansatt i NSB, og kunne kjøre gratis tog så mye han ville i hele landet.

Ut fra denne informasjonen valgte jeg å ta med et familiemedlem ned på jernbanestasjonen i Drammen. Der fikk jeg tak i en vekter som kunne bruke videoovervåkingen. Tanken var å se om han var observert nede på stasjonen, og om han hadde satt seg på et tog.

Lokalavis, taxi og busser var også varslet, noe som resulterte i at det kom inn flere tips som gikk ut på at han var sett flere steder på Konnerud mens leteaksjonen foregikk. Det skulle i ettertid vise seg at ingen av tipsene var riktige og at ingen kunne ha observert han.

Timene gikk, mannskapene søkte og videoen ble gjennomgått time for time uten at savnede ble sett. Det ene familiemedlemmet ble igjen på jernbanestasjonen for å fortsette å se gjennom videoene. Jeg valgte å kjøre tilbake til KO.

På vei tilbake fikk jeg telefon med melding om at savnede var funnet i god behold inne i KO. Jeg syntes det virket veldig rart, og valgte å ringe tilbake til en annen for å høre hva som egentlig skjedde. På nytt fikk bekreftet at savnede virkelig var funnet inne i KO.

Da jeg kom inn sto savnede sammen med sin familie. Det viste seg at savnede hadde gått fra sin bopel tidlig denne søndagen og ned til fotballbanen og klubbhuset. Der hadde et fotballag trent på banen og savnede hadde gått inn i det ulåste klubbhuset under treningen.

Etter treningen hadde laget låst klubbhuset, mens den savnede fortsatt hadde vært inne. Klubbhuset ble låst opp igjen da politiet begynte å bruke det som KO.

Mannen ble funnet av en av søkemannskapene som hadde gått opp i andre etasje for å spise. Der hadde det sittet en eldre mann alene i sofaen. Som viste seg var den savnede.

Lærdommen var: Start alltid med nøye søk i hus og nærområdet!

Jeg sender stafettpinnen videre til Ronny Willars Svendsen, som jeg vet har en god historie.