Dette skal evalueres etter Kongsberg-hendelsen
Vil se på hva som kan ha betydning for fremtidig oppgaveløsning, og hva politiet kan lære av hendelsen.
Den 13. oktober ble fem personer drept og flere skadet av en gjerningsmann med pil og bue og stikkvåpen, i Kongsberg. I politiets beredskapsplanverk slås det fast at det skal gjennomføres systematiske evalueringer etter slike hendelser. Målet er å få kunnskap om politiets prosedyrer virker etter sin hensikt.
− Dette er en svært alvorlig hendelse som har preget etaten og samfunnet for øvrig. Det er viktig for oss å søke kunnskap og sikre lærdom fra slike hendelser for å styrke politiets evne til å møte alvorlige trusler i samfunnet, sier politidirektør Benedicte Bjørnland, i en pressemelding.
I pressemeldingen fra Politidirektoratet står det videre at arbeidet går ut på å identifisere læringspunkter på bakgrunn av hendelsen og anbefale tiltak for videre oppfølging. I evalueringen skal de se på hva som kan ha betydning for fremtidig oppgaveløsning, og komme med en rapport med konkrete anbefalinger til hvordan politietaten kan lære av det som skjedde i Kongsberg.
− Evalueringen skal ta for seg perioden fra første gang politiet fikk kjennskap til gjerningsmannen og frem til pågripelse. Dette innebærer blant annet hvordan politiet og PST har behandlet tips og bekymringsmeldinger, informasjonsutveksling mellom relevante aktører og politiets operative håndtering av hendelsen, sier Bjørnland.
I tillegg skal Politihøgskolen gjøre en selvstendig vurdering av eventuelle andre læringspunkter, foreslå aktuelle tiltak, og skrive en evalueringsrapport.
− Det er viktig å sikre informasjon og kunnskap om politiets håndtering av denne hendelsen. Nå skal vi gi Politihøgskolen tid til å utføre sitt arbeid, så imøteser vi en grundig rapport som kan bidra med kunnskap og læringspunkter for videre oppfølging og utvikling av politiet, sier Bjørnland.