Oppturer og nedturer

Tre år med mye moro for polititrio.

Publisert Sist oppdatert

Enorm natur. Storslått natur på Grønland (foto: Blaatur)


I løpet av sine tre år på sjøen har Morten Lie Wold, Tom Georg Ingdal Håkonsen og Madeleine Forberg Hanssen opplevd oppturerog nedturer. Fantastiske strender og dykkemuligheter i Micronesia, en enormgjestfrihet i Sør-Afrika og ulykke som nesten kostet livet i 13 meter høye bølgerutenfor Boston.


Høydepunktene har vært mange. Opplevelse har stått i kø ogjammen har ikke Tom Georg Ingdal Håkonsen og Morten Lie Wold nesten mistetlivet også i løpet av 1095 dager til sjøs.

FARLIG I COLÕN

Etter så mange dager på sjøen, har trioen fått sinefavorittsteder og ikke minst destinasjoner som har boret seg inn med negativefortegn. Colõn i Panama er absolutt et slikt sted.

Slik beskriver de oppholdet med egne ord:

- Vi vandret rundt i gatene og kikket på falleferdige hus ogpratet med de lokale. Ikke alltid gikk det like greit. To ganger ble vi kastetinn i en taxi og sendt av gårde mot havnen. «Dere blir ranet i dette strøket,kom dere tilbake til havnen, der er det tryggere» ropte de til oss.Borgerpliktfølelsen og nestekjærligheten var helt enorm. De vet at de må bryseg, alle og enhver, dersom gjengene ikke skal overta byen og gjøre denfullstendig ulevelig.

Vel nede i havnen, snudde vi og dro inn i byen igjen. Tiltross for at det var farlig og dumt. Men vi ville ikke gå glipp av denne, trossalt, sjarmerende, fargerike og upretensiøse byen.

Så gikk det som det måtte gå også da. I en av bakgatene, ensen kveld, ble vi gjort oppmerksomme på en gjeng som var på vei etter oss. Entaxisjåfør kjørte opp på siden vår og ropte «løp, løp»! Han hadde full taxi ogkunne derfor ikke ta oss med. Da vi snudde oss, så vi en gjeng på vei etter ossmed en 60 cmlang machete som våpen. Vi kjente at pulsen steg og både Madeleine og jeg fikkdårlige minner fra knivstikkingen i Dakar i Senegal. Vi tok beina fatt og løpdet vi orket til en butikk med bevæpnet vakt utenfor. Ranerne hang i hælenevåre hele veien.

En lokal kar kom kjørende opp på siden vår og ropte at vimåtte komme oss i sikkerhet. Han tilbød oss skyss og vi hadde ikke noe valg. Vikastet oss inn i bilen hans og dro av gårde. Heldigvis hadde han ærligehensikter og slapp oss av ved yachtklubben, med formaninger om å væreforsiktige i Colõn.

I løpet av to måneder har to politifolk blitt skutt ned ogdrept på åpen gate i Colõn. Hver fredag er det våpenhvile blant gjengene ibyen, men da skyter de påpolitiet istedenfor på hverandre.

KRIMINELT PÅ ISLA MARGARITA

En annen destinasjon som har boret seg inn i hjernebarken påtrioen med negativt fortegn, er Isla Margarita i Venezuela. I utgangspunktet etmekka for turisme, men Blaatur-gjengen fikk et helt annet inntrykk av den vakreøya i Karibia.

- Kort fortalt var dette et sted som var sterkt preget avkriminalitet. Det var umulig for oss å ferdes fritt i gatene uten frykt for åbli ranet eller slått ned. Vi kunne ikke stole på noen og det var nærmestumulig å forlate båten i frykt for at noe skulle skje med den, sier Tom Georg.

OPPTURER I FLENG

Mye sol, flotte strender og korallrev til tross, det somhargjort sterkest inntrykk på Morten og Tom Georg på turen, er Grønland.

- Fjernt fra andre mennesker og alene med en fantastisknatur, gjør noe med deg. Det er på en måte deg alene mot naturkreftene, sierMorten.

For Madeleine sin del var sol, dykking og varme høyest pårangeringslista.

- Selv om jeg «bare» var med i to år, er jeg på en måte gladjeg hoppet av da jeg gjorde. 19. januar hadde jeg fått nok. Men jeg er nok meren sydhavsdame med kokosnøtter og palmeblader enn med 20 minus og enormeisfjell rundt meg, sier Madeleine.

NESTEN OVER OG UT

Ved 70 grader N ble Blaatur fanget av tett tåke og tettpolaris. I ett døgn kjempet de for å komme seg ut. Heldigvis var det lite vindog null sjø. Hadde det blitt kuling eller dønninger fra en gammel storm, haddebåten blitt skrudd rett ned, da de lå klemt inne i isen.

Men noe av det mest dramatiske Blaatur opplevde underveis,var uværet utenfor Boston. 500 nautiske mil fra land ble båten «overrasket» avnok en orkan. Bølger på mellom 12 og 13 meter slo inn over båten og Tom Georg ogMorten følte at båten nærmest fungerte som en vaskeball da bølgene knakk som ensurfebølge mot skroget.

- Jeg sto og «beundret» sjøen da alt ble helt stille. Jegskjønte at nå går det fryktelig galt da en monsterbølge kom inn mot båten. Vimåtte klore oss fast for å redde livet, sier Tom Georg.

Men alt gikk ikke som håpet. Tom Georg ble kastet rundt ogslo hodet kraftig og besvimte. Etter kort tid kom han seg til hektene igjen,mens Morten hadde en stri tørn med å få vannet ut av båten.

- Jeg tar ikke i hvis jeg sier at vi hadde minst 1 tonn vanni båten. For å si det sånn så var det veldig lærerik å se hvordan man fungererunder stress. Jeg synes vi fikk bestått denne gangen, sier Morten.


Nå starter et nytt liv

For en av deltagerne blir livet totalt snudd på hodet -igjen.

Hele Blaatur-historien er en eneste lang opptur. Men opp idet hele, er kanskje fortellingen til Tom Georg Ingdal Håkonsen i overkant avhva man kan drømme om.

To år før han bestemte seg for å seile jorda rundt medBlaatur, gjorde han det slutt med sin daværende kjæreste fra Colombia. Men heltsiden bruddet har tankene gått tilbake til kvinnen som gjorde ham mo iknærne.

- Jeg fant vel ut i ettertid at det ikke var så smart ågjøre det slutt med henne, innrømmer Tom Georg Ingdal Håkonsen.

I løpet av tiden på sjøen fant han ut at han ville gjenopptakontakten. Det gjorde Tom Georg også. Til gagns.

- Vi avtalte at vi skulle treffes på Cuba av alle steder ogder ble det full klaff for å si det sånn. For å gjøre en lang historie kort, såble hun gravid og vi venter en jente i begynnelsen av februar. Nå jobber jegfor å få henne hjem til Norge. Jeg har allerede kjøpt meg stasjonsvogn ogjakter på leilighet i Oslo og omegn. Så du kan trygt si at livet har forandretseg for min del, ler Tom Georg.

Han har ikke sett sin gravide kjæreste på fire måneder, oggleder seg stort til å få henne til Norge. Forhåpentligvis skjer det før jul.

JOBBSØKERE

Ifølge trioen er det ikke bare bare å snu seg rundt og prøveå komme seg tilbake til det normale livetigjen. Før de dro ut påBlaatur-ekspedisjonen, sa de opp stillingene sine og solgte alt de eide.

Nå er Madeleine tilbake i jobb på Eidsberg lensmannskontor,mens Tom Georg og Morten er aktive jobbsøkere. Skal vi tro de to gutta rett,skal det ikke bli noe problem å få seg jobb igjen.

- Tilbakemeldingene vi har fått, tilsier at det skal gågreit. Men vi kan jo selvsagt aldri være sikre, sier Morten.

Mens Madeleine har kjøpt seg leilighet på Mysen og Tom Georgjakter på bopel i Osloområdet, klarer ikke helt Morten å gi slipp på båttilværelsen.I tiden som kommer vil ha bli boende på Blaatur mens båten ligger til havn iFredrikstad.

- Men hadde jeg vunnet en million i Lotto i dag, ville jegikke vært i tvil om at jeg hadde satt meg i båten og lagt ut på en nyjordomseiling i morgen, sier Morten, som brakk ryggen som 19 åring.

- Jeg lå to år i sykesenga før jeg kom meg på beina igjen.Mens jeg lå der, satte jeg meg tre mål. Jeg ville bli minedykker, politimann ogderetter seile jorda rundt. Nå har jeg klart alt, og det er jeg litt stolt av,sier Morten med et smil.

FANTASTISK HJEMKOMST

I tre år har trioen Morten Lie Wold, Tom Georg IngdalHåkonsen og Madeleine Forberg Hanssen seilt jorda rundt. Hjemkomsten tilSkjærhalden i Østfold ble i overkant av hva de tre hadde forestilt seg.

- Dette var helt voldsomt. Alle sammen er her. Jeg har aldriopplevd maken, sa Morten da han satte beina på norsk jord igjen.

Langt over 200 mennesker hadde tatt veien for å ønskeseilerne velkommen hjem etter tre lange og minnerike år på sjøen. Totalt harBlaatur vært innom 40 land.

Mortens bestekamerat, Espen Karlstad, var blant de ivrigstepå brygga før ankomst. Da Blaatur endelig hadde lagt til, ble det litt ioverkant mye for Karlstad, og han klarte ikke å holde tårene tilbake. Det vardet mange andre som heller ikke klarte.

- Jeg fikk helt gåsehud da jeg så hvor mange personer somsto og ønsket oss velkommen hjem. Jeg hadde tippet rundt 50, men dette slåralt, sier Morten.