Hunden Pelle, eid av politibetjent Elisabeth Vorland, under NM for narkotikahunder på Akershus festning i Oslo 2012.
Hunden Pelle, eid av politibetjent Elisabeth Vorland, under NM for narkotikahunder på Akershus festning i Oslo 2012.

Norges beste snuter

26 hunder, 14 narkotikautlegg, seks øvelser og to dager. Norgesmesterskapet for narkotikahunder var en nesevis affære.

Publisert Sist oppdatert

– Funn!

Politibetjent Elisabeth Vorland konstaterer fornøyd at hennes hund Pelle har snust seg fram til tre narkotikautlegg under objektsøket i NM. I god tid før de tilmålte 20 minuttene er over, sier duoen seg fornøyd, og går videre til neste øvelse.

Årets NM for narkotikahunder ble arrangert av Norsk Politihundelag og Oslo-politiets Tjenestehundklubb i slutten av september. 26 narkotikahunder fra hele landet – inkludert representanter fra Kriminalomsorgen og Forsvaret – deltok.

Politiforum var med under øvelsene på Akershus festning.

– Artig å delta

På festningen konkurrerte hundene i de fem øvelsene lydighet, bilsøk, objektsøk, lagersøk og leilighetssøk. Med unntak av førstnevnte øvelse, var det plassert minst ett narkotikautlegg på hver av de fire søkeområdene.

– Her har vi utplassert narkotika tre steder. Ingen har funnet alt, og det tror jeg heller ikke kommer til å skje, sier politioverbetjent Harald Grøndahl, som er dommer i øvelsen leilighetssøk.

I tillegg til poeng for hvert korrekte funn, bedømmes hundene etter flere andre kriterier.

– Vi vektlegger at hundene søker selvstendig, og er systematiske. Hvis hunden bare løper rundt, mister eieren kontrollen. Vi legger veldig mye i samarbeid og systematikk. Samtidig er det litt nerver involvert, for det er jo NM tross alt. Hundene blir jo slitne, forklarer Grøndahl.

Politibetjent Morten Mogstad fra Verdal lensmannskontor har med seg hunden Tarzan på sitt første NM. Resultatet er ett narkotikafunn av tre mulige i leiligheten.

– Vi har nok ikke de største ambisjonene, det er mer fordi det er artig å delta og hyggelig å treffe hundekolleger fra hele landet. Men det gir jo litt skjerping, og vi har lagt inn litt ekstra trening i forkant, sier Mogstad, som på NMs andre dag syntes det hadde gått «ganske greit».

– Vi brukte litt lang tid på felt og spor-øvelsene i Maridalen. Men hunden fant det han skulle, så det var en brukerfeil, smiler politibetjenten.

Han bekrefter at det kan være litt nerver involvert når det er snakk om et mesterskap.

– Det er jo ikke til å legge skjul på at det er lett å bli litt mer stressa, og få litt høye skuldre. Men det er viktig å forsøke å være rolig, for det smitter raskt over på hunden.

Ser på søkslyst

Totalt var det plassert ut 14 narkotikautlegg under hele mesterskapet, fordelt på alle øvelsene. Utfordringen for hundene og hundeførerne var dermed å vite om de hadde funnet alt – eller om de skulle søke videre på jakt etter flere utlegg.

– Vi har plassert utlegg i tre biler, og deltakerne har 20 minutter på å søke. Det er liten tid på tre biler, derfor er det viktig med god systematikk for å få med seg alt, forteller politiførstebetjent Ingrid Eidstumo, en av to dommere på bilsøket.

Samtidig, sier hun, vurderer dommerne om hunden virker interessert i det den gjør.

– Vi ser om hunden har stor søkslyst. Det ser vi lett, når nesa dirrer.

Da Politiforum overvar bilsøket, var det førstebetjent Randi Kristoffersen og hunden Å2 fra Kriminalomsorgen som søkte i kupé, bagasjerom og motorrom på jakt etter narkotika. Å2 markerte for funn flere steder, men det holdt likevel ikke for å komme til topps i gjesteklassen under årets mesterskap.

For mens Å2 havnet på en respektabel tredjeplass, gikk seieren til førstebetjent Snorre Hellesvik og hunden Ollie – også de fra Kriminalomsorgen.

I hovedklassen ble det hjemmeseier for politibetjent Gusta Sand og hennes hund Skyggen, fra Oslo-politiets Tjenestehundklubb.

RESULTATER POLITIKLASSEN
1.Gusta Sand og SkyggenOslo528 poeng
2.Elisabeth Vorland og PelleRogaland494 poeng
3.Øyvind Kjetland og MikkeRogaland491,5 poen
RESULTATER GJESTEKLASSEN
1.Snorre Hellesvik og OllieKriminalomsorgen476,5 poeng
2.Geir Vikebø og SammyKriminalomsorgen361 poeng
3.Randi Kristoffersen og Å2Kriminalomsorgen343,5 poeng

Se fullstendig resultatliste på www.optk.info.