- Mæland er et spennende valg

PF-leder Arne Johannessen ser fram til å samarbeide med den påtroppende politidirektøren.

Publisert Sist oppdatert

Politiets Fellesforbunds leder Arne Johannessen gratulerer Mæland med jobben på vegne av forbundet.

- Han er et spennende valg, blant annet fordi han ikke har den tradisjonelle politi/jurist-bakgrunnen, sier PF-lederen.

Overfor Politiforum.no sier Johannessen at han på mange måter ser det som en fordel.

- Det er i hvert fall ikke slik at juridikum er ensbetydende med at du er en dyktig leder. Da er det lett at fokuset blir på detaljer og kontroll. Jeg mener det trengs mindre kontroll og mer overordnet lederstrategi i norsk politi.

-Trenger trygghet

Johannessen sier det ikke er tvil om at mange opplevde for lite handlingsrom og for mye detaljstyring under Killengreen, i tillegg til en altfor liten åpenhet til å komme med kritikk.

- Vi trenger trygghet oppover i organisasjonen for at det er greit å komme med kritikk og si sin mening. Det må være mer takhøyde for debatt og kritikk, og der må Mæland bidra. Det tror jeg også at han klarer, understreker PF-lederen, som kjenner Mæland fra tidligere.

- Han har en god personlighet som inngir tillit. Jeg er helt sikker på at han har gode evner til å skape relasjoner, og klarer å lede andre.

En krevende jobb

Johannessen ønsker Mæland lykke til i det han beskriver som en svært krevende jobb i en svært krevende tid for politiet.

- Det er nokså store utfordringer som venter. Vi håper først og fremst å få en politidirektør som er god på å bygge samarbeidsrelasjoner, og evner å skape seg et godt handlingsrom som toppleder, uten detaljstyring fra toppen, forklarer han.

En viktig utfordring for Mæland blir å sette en del av de interne ledermessige og kulturmessige utfordringene på dagsordenen, mener Johannessen.

- Også er det helt åpenbart at hans største utfordring er IKT-situasjonen og alle de politifolkene som ikke får jobb. Altså budsjettutfordringer.

Konstruktivt samarbeid

PF-lederen lover at Mæland vil bli tatt godt imot.

- Vi legger opp til et konstruktivt samarbeid, men det blir nok noen tøffe tak. Det er ingen søndagsskole å være toppleder i norsk politi, sier Johannessen.