Bedre vilkår for hundeførere

Politiets hundeførere får 84.000 kroner for å oppdra en hund til å bli godkjent politihund. – En stor seier, sier Arne Johannessen.

Publisert Sist oppdatert

Det slo Statens lønnsutvalg fast i en kjennelse denne uken. Beløpet ligger 40.000 kroner under Politiets Fellesforbunds (PF) krav på 124.000 kroner, men 24.000 kroner over Politidirektoratets (POD) tilbud på 60.000 kroner.

– En stor seier for forbundet, sier PF-leder Arne Johannessen til PF.no.

Det er samtidig enighet om at hundeførere som i dag har bedre avtaler enn resultatet fra Statens lønnsutvalg, skal beholde disse.

Avtalen strandet

Helt siden 70- og 80-tallet har det vært vanlig at den enkelte hundefører har anskaffet hunden, og tatt risikoen ved å trene den opp til å bli politihund - uten å vite om hunden til slutt vil bli godkjent. Praksisen for godtgjørelse til hundeførerne, har variert fra distrikt til distrikt i form av lokale særavtaler. Både PF og POD ønsket en sentral særavtale, og startet forhandlinger om dette i november 2010.

Disse forhandlingene strandet tidligere i år, og da besluttet PF å bringe saken inn for Statens lønnsutvalg. Resultatet er mer penger for hundeførerne. I tillegg til de 84.000 kronene for å oppdra en hund til å bli godkjent politihund, blir også utgifter til veterinær og kennel dekket i opplæringstiden.

Etter at hunden er godkjent og kan brukes som politihund, mottar hundeføreren 4000 kroner månedlig i hundeholdsgodtgjørelse. Også dette er mer enn tilbudet fra POD på 3800 kroner i måneden, men noe under PF-kravet på 4400 kroner.

– Politiets Fellesforbund har gjort en omfattende og god jobb med denne saken, og det er tilfredsstillende at det gir resultater. Vi ser at forbundet i hovedsak har fått gjennomslag for de fleste økonomiske kravene våre, sier Johannessen til PF.no.

- God forbedring

I tråd med PFs krav, får også hundeførerne et månedlig lønnstillegg på 2300 kroner når hunden er godkjent.

– I mange politidistrikt betyr dette en god forbedring av mange av satsene. Hunder er et svært viktig hjelpemiddel i politiets arbeid og det er bare rett og rimelig at de som tar på seg det ekstraarbeidet som hundehold medfører får bedre kompensasjon for det, understreker Johannessen.