Flere kvinnelige politiledere

Antallet kvinnelige politiledere er doblet på åtte år. Men fortsatt er nesten 80 prosent av politilederne menn.

Publisert Sist oppdatert

Tall som Aftenposten har innhentet fra Politidirektoratet (POD), viser at 20,5 prosent av Norges 3946 politiledere er kvinner. Tallet er hentet fra 2011.

Kun ti prosent av politilederne var kvinner i 2003.

- Det har vært en enorm utvikling. Da jeg begynte i politiet i 1989, var det helt annerledes. Da var det menn i alle posisjoner, og de brukte mange forskjellige hersketeknikker og viste liten respekt, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til avisen.

Aldri flere kvinnelige studenter

Lederen for Oslo-politiets vold- og sedelighetsseksjon er en av de mest profilerte av de 808 kvinnelige politilederne i Norge i dag.

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) er glad for utviklingen, men vil ikke hvile på laurbærene.

- Utviklingen er resultat av et bevisst arbeid. Men vi skal videre, og vi er på vei, sier han, og viser til studentene som tok fatt på utdanningen ved Politihøgskolen i fjor høst. Da var antallet kvinnelige studenter 36 prosent.

- Aldri har tallet vært høyere, sier Storberget til Aftenposten.

Flest sivile kvinneledere

Størst andel kvinnelige politiledere finnes blant de sivilt ansatte i politiet. Så mange som 57 prosent av de sivilt ansatte lederne er kvinner, ifølge Bergens Tidende.

Samtidig er 26 prosent av juristlederstillingene besatt av kvinner, og kun 17 prosent av de politiutdannede lederne.

Men der har også økningen vært størst, fra 7 prosent i 2003.

- Det betyr at vi har målet innen rekkevidde, og det er at 20 prosent av de politiutdannede lederne skal være kvinner i 2013, sier avdelingsdirektør Arnt Inge Rolland i POD til Aftenposten.

Rohde sier til avisen at det nå er andre tider.

- Det kunne være tungt å være kvinnelig leder. Men de tidene er forbi, nå er det fullt fokus på å rekruttere de beste i alle stillinger, og kvinner blir vurdert på lik linje med menn i politiet

Powered by Labrador CMS