Svensk politi: 62.000 er knyttet til kriminelle nettverk

Rundt 14 .000 personer vurderes av svensk politi til å være aktive i kriminelle nettverk i landet. Ytterligere 48.000 er knyttet til gjengene, ifølge politiet.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram i politiets nye situasjonsrapport, som ble kjent fredag. Samlet er tallet 62.000 personer.

– Over 5400 personer er under 18 år, forteller rikspolitisjef Petra Lundh.

Med aktive kriminelle

I den større gruppen med kobling til gjengkriminalitet inngår ifølge politiets definisjon personer som er mistenkt for forbrytelser eller forekommer i meldinger om kriminalitet sammen med aktive gjengkriminelle.

Også personer som har latt narkotika bli oppbevart i sine boliger eller har håndtert penger for gjengkriminelle, inngår.

I opptellingen har politiet valgt å telle med dem som har koblinger til minst to aktive personer innen gjengkriminalitet. Det er fordi politiet har valgt å sile bort kjærester og øvrige pårørende.

– Systemtruende

I gjennomsnitt har personene som regnes som tilknyttet gjengene, kobling til seks aktive personer. Gjennomsnittsalderen for de som regnes som aktive, er 28 år.

Justisminister Gunnar Strömmer kommenterte rapporten på et pressemøte.

– Vi snakker om en systemtruende kriminalitet med en stor mengde vold, der vitner bankes til taushet, sosialarbeidere trues, myndigheter og politiske partier infiltreres, det drives med narkotika, og eldre og velferdssystemer bedras, sier han.

Han peker samtidig på at Sverige skiller seg ut fra det øvrige Europa på negativt vis når det gjelder gjengkriminalitet.

Klart flest menn

Ifølge oversikten er 88 prosent av dem som er aktive i kriminelle nettverk, svenske statsborgere, hvorav 8 prosent har dobbelt statsborgerskap. Rundt 95 prosent av dem som regnes som aktive, er menn.

2000 personer vurderes å ha lederroller i kriminell virksomhet.

Det har vært en lang rekke volds- og skytehendelser i Sverige den siste tiden, særlig i Stockholm og omegn. Hendelsene kobles blant annet til en intern konflikt i den kriminelle gjengen som omtales som Foxtrot-nettverket.

Powered by Labrador CMS