Russiske hackere fikk tilgang til samtaler mellom britiske toppolitikere

Russlands etterretningstjeneste FSB har stått bak omfattende hacking av journalister og politikere, ifølge det britiske utenriksdepartementet.

Publisert

Russlands ambassadør til Storbritannia er kalt inn til departementet for å svare på anklagene, melder Reuters.

En hackergruppe jobbet ifølge britiske myndigheter på vegne av FSB og forsøkte i flere år å hacke britiske politikere, journalister og ideelle organisasjoner.

Russiske myndigheter har så langt ikke uttalt seg om saken, men har tidligere avvist lignende anklager fra vestlige land og kalt dem russofobi og propaganda.

Angrep på demokratiet

Sky News og nyhetsbyrået PA siterer statssekretær Leo Docherty i britisk UD på at russerne lyktes med å skaffe seg innsyn i private samtaler mellom britiske folkevalgte og myndighetsansatte. Sky skriver at det dreier seg om en gruppe med navnet «Star Blizzard». Ifølge Reuters omtales den også som «Cold River» og «Callisto».

Docherty beskriver det hele som et angrep på demokratiet og et forsøk på å «blande seg inn i britisk politikk».

Var kritisk ble angrepet

Gruppen har siden 2015 brukt en teknikk kalt «spear-fishing» for å stjele sensitiv informasjon fra et «betydelig» antall folkevalgte, melder kanalen.

Blant annet skal gruppen ifølge britisk UD ha fått tilgang til handelsdokumenter mellom USA og Storbritannia som daværende Labour-leder Jeremy Corbyn brukte i valgkampen i 2019.

Den siste tiden er det britiske politikere som har uttalt seg svært negativt om Russland, som har vært mål for angrepene, skriver Reuters.

Powered by Labrador CMS