Erna Solberg og regjeringen vil gjøre det forbudt å delta i og rekruttere til kriminelle gjenger.
Erna Solberg og regjeringen vil gjøre det forbudt å delta i og rekruttere til kriminelle gjenger.

Vil forby kriminelle gjenger - foreslår tre års fengsel

– Vi skal være hard mot de harde. Vi ser at lederskikkelser i ulike gjenger slipper straff fordi de bevisst fjerner seg fra konkrete kriminelle handlinger, sier statsminister Erna Solberg.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen foreslår en ny hjemmel som åpner for at domstolen etter begjæring fra påtalemyndigheten kan forby kriminelle sammenslutninger som sprer frykt i befolkningen eller nærmiljøet. Dette ble lagt fram i dag. Forutsetningen for at hjemmelen kan benyttes er at deltakerne i gjengene har begått gjentatte lovbrudd mot noens liv, helse eller frihet, og at et forbud er nødvendig for å forebygge alvorlig kriminalitet.

Både deltakelse i en kriminell gjeng, og rekruttering til det regjeringen omtaler som en «forbudt sammenslutning» vil være straffbart. Deltakere og de som rekrutterer kan straffes med fengsel i inntil tre år.

– Vi skal være hard mot de harde. Vi ser at lederskikkelser i ulike gjenger slipper straff fordi de bevisst fjerner seg fra konkrete kriminelle handlinger. Slik skal vi ikke ha det. Når retten har forbydd en gjeng, vil deltakelse i og rekruttering være straffbart i seg selv. Å rekruttere barn skal særlig straffes strengt, med inntil tre år i fengsel, sier statsminister Erna Solberg, i en pressemelding.

Justisminister Monica Mæland uttaler også at regjeringen har styret arbeidet mot ungdoms- og gjengkriminalitet de siste årene.

– Vi har ingen plass til kriminelle gjenger i samfunnet vårt, og vi foreslår nå regler som gjør livet til kriminelle vanskeligere, sier justisminister Monica Mæland.

– Lovendringer er også en viktig del av dette arbeidet, og kan svekke gjengenes status ved å forby deling av voldsfilmer og macheter. Vi ser også på måter politiet kan inndra midler som tydelig stammer fra kriminalitet, sier hun.

LES OGSÅ: Han kjemper mot gjenger i Sverige. Her må politiet være nådeløse

Powered by Labrador CMS