Monika-saken

Publisert Sist oppdatert

Monika-saken

 • 14. november 2011 finner Kristina Sviglinskaja sin 8 år gamle datter Monika død i hjemmet sitt i Sund i Hordaland.
 • 12. august 2012 blir saken henlagt som selvmord av Hordaland politidistrikt.
 • I desember 2013, forbindelse med en annen sak, ser etterforsker Robin Schaefer nærmere på dokumentene i Monika-saken. Han finner mange løse tråder.
 • 6. januar 2014 leverer Schaefer et notat til sin nærmeste leder, hvor han ber om at saken vurderes på nytt. Anmodningen blir avvist.
 • Schaefer prøver flere ganger å få saken gjenopptatt, uten hell. 14. mars får han beskjed om å holde seg unna og ikke snakke om saken av påtaleleder.
 • Schaefer sykmeldes etter dette. Mens han er sykmeldt, kommer tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen med en rapport som støtter Schaefer.
 • 14. mai 2014 sprekker saken i media, samtidig som Hordaland politidistrikt beslutter å gjenoppta saken.
 • Kripos koples inn i saken, og i oktober 2014 blir eks-samboeren til Monikas mor siktet for drap, etter DNA-funn på beltet Monika var kvalt med.
 • Både Riksadvokaten og Spesialenheten for politisaker koples inn i saken høsten 2014.
 • Riksadvokaten leverte sin rapport 9. februar 2015. Der fikk Schaefer full støtte.
 • I skrivende stund etterforskes fire polititjenestemenn for straffbare forhold i tjenesten.

Kilder: Bergens Tidende, Bergensavisen, VG, intervju med Robin Schaefer og Schaefers bok «Monika-saken. Min historie – fra drapsetterforsker til varsler».

Dette reagerte Schaefer på

Den forsvunne mobiltelefonen

På morgenen samme dag som Monika ble funnet død, hadde 8-åringen gjentatte ganger forsøkt å ringe moren. Da moren ringte tilbake etter en time, fikk hun ikke svar. Like etterpå ble mobiltelefonen slått av. Mobiltelefonen ble aldri funnet.

Det tvilsomme innbruddet

Vindusruten ved den låste inngangsdøra til huset hvor Monika ble funnet, var knust fra utsiden, som ved et innbrudd. Politiets etterforskning konkluderte med at det var åtteåringen selv som hadde knust ruten.

De forsvunne smykkene

Flere gullsmykker var borte fra huset hvor Monika ble funnet død. I en anonym Facebook-melding til Monikas mor i februar 2012, nevner avsenderen spesifikt hva som har blitt borte fra leiligheten.

Den mystiske mannen

To vitner har uavhengig av hverandre forklart at de i det aktuelle tidsrommet for dødsfallet, så en ukjent person i området rundt huset hvor Monika ble funnet død. Ett vitne skal ha beskrevet vedkommende som en mannsperson.

Den anonyme telefonsamtalen

En måned før saken ble henlagt ble Monikas mor oppringt av en mann, som på gebrokkent engelsk fortalte at han visste hvem som hadde drept datteren. Moren var overbevist om at det var hennes tidligere samboer som ringte. Han er nå siktet for drapet på Monika.

Det usannsynlige selvmordet

Monika ble funnet med et belte strammet rundt halsen, hengt fra et dørhåndtak. Konklusjonen var selvmord. På 25 år, i perioden 1986-2011, var dette kun det tredje registrerte selvmordet blant barn under ti år i Norge.

Den litauiske ekskjæresten

Monikas mor hadde nylig avsluttet et samboerforhold med en mann fra Litauen. Ekskjæresten var tidligere knyttet til innbruddskriminalitet. Hans «modus operandi» var likt det som ble funnet på åstedet. Mannen er nå siktet for drapet på Monika.