Vil ta opp NAV-saken med justisministeren

Første nestleder i justiskomiteen Hadia Tajik reagerer på at to arbeidsledige politifolk får arbeidstrening som politi i regi av NAV. – Det høres ikke ut som at de trenger arbeidstrening, men jobben de er utdannet til, sier hun.

VEKKER OPPSIKT: - Det er viktig at vi ikke sløser med den kompetansen og motivasjonen som politiutdannede har. For hvis vi mister de til andre jobber nå så risikerer vi at de ikke kommer tilbake til etaten, advarer Aps justispolitiske talsperson.
Publisert Sist oppdatert

Mandag fortalte Politiforum om to politifolk som meldte seg arbeidsledige etter at de ikke fikk jobb i politiet. Da sendte NAV dem på arbeidstrening til Nordland politidistrikt. Nå jobber de i politiet og får dagpenger fra NAV.

Nå viser det seg at det ikke bare er lokallagsleder Marina Sørgård i PF Nordland som reagerer. Det gjør også første nestleder i justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik.

– Jeg skjønner at det vekker reaksjoner. Det høres ikke ut som at de trenger arbeidstrening, men jobben de er utdannet til. Det er viktig at vi ikke sløser med den kompetansen og motivasjonen som politiutdannede har. For hvis vi mister de til andre jobber nå så risikerer vi de ikke kommer tilbake til etaten, sier hun.

Aktuelt for flere 

Tajik legger til at hun kun kjenner saken gjennom Politiforum.

– Men det står 400 med politiutdanning uten politijobb, så når Politiforum omtaler disse to som får jobb i politiet via arbeidstreningstiltak, så er det en situasjon som jeg forstår er relevant for flere enn de to som er omtalt her. Jeg kommer til å ta saken videre til statsråden, sier hun.

– Jeg vet at justisministeren er opptatt av å sikre at flere med politiutdanning får relevante jobber i etaten, spesielt nå i den sikkerhetssituasjonen som vi har i dag. Da er den sivile beredskapen ekstra viktig, som politiet er den viktigste delen.

Hun skylder på Solberg-regjeringen for at politiet har havnet i denne budsjettkrisen.

– Jeg tror noe av grunnen til at vi er i denne situasjonen er at man gjennom åtte år, har opplevd ostehøvelkutt i alle offentlige etater, inkludert politiet. Så har justisministeren vi har nå vært med på å prioritere politiet i det som har vært et ganske krevende statsbudsjett. Jeg opplever at hun ser behovet for å prioritere politiet fremover, fortsetter Tajik.

Vurderer å nedbemanne 50 stk.

Bare siden årsskiftet har Nordland politidistrikt kuttet 17,3 politiårsverk. 

– Politidistriktet må kanskje nedbemanne med ytterligere 50 stykker i år og går trolig med minus fem millioner kroner i inneværende år, hva hjelper det å bare ta opp saken med justisministeren. Hva ønsker du å oppnå?

– Gjennom de siste to årene så har Arbeiderpartiet og Senterpartiet prioritert politiet i ganske krevende budsjetter. Vi har arvet ganske store kutt i alle offentlige etater etter at Høyre og Fremskrittspartiet styrte i åtte år. Men vi er motiverte for å gjøre det som er mulig for å prioritere politiet fremover, sier Tajik.

– I tillegg til de rundt 400 nyutdannede politifolkene som står uten jobb, er det i tillegg over 400 færre politiårsverk ute i politidistriktene etter regjeringsskifte. Hva tenker du om det?

– Igjen så handler det om hva slags rammer vi arvet etter åtte år med Høyre og Fremskrittspartiet i regjering. Med de økonomiske rammene som har vært tilgjengelige de siste årene så har Arbeiderpartiet og Senterpartiet prioritert politiet og lagt stor vekt på den krevende sikkerhetssituasjonen. 

–  Det Politiforum beskriver om disse to som gjennom arbeidstrening har havnet i en jobb i politietaten, og de mange hundre som står uten politirelevante jobber nå, viser behovet for at vi fortsetter å prioritere politiet fremover, avslutter hun.

SLUDDER: - Etter halvgått stortingsperiode burde man forvente at regjeringspartiene tok ansvar for at det faktisk er de som styrer landet, sier Per-Willu Amundsen.

Bygges ned måned for måned

Også Per-Willy Amundsen (FrP), som er leder av justiskomiteen, reagerer på NAV-saken.

– Dette er svært urovekkende og særdeles dårlig bruk av samfunnets ressurser. Når staten har investert i å utdanne politifolk, så bør man i det minste sørge for fast ansettelse i politiet. Årsaken til at det blir slik er dessverre et historisk dårlig budsjett, hvor Ap og Sp har vist at de mangler evne og vilje til å prioritere politiet, mener han.

Amundsen sier videre at politiet bygges ned måned for måned, mens kriminaliteten blant de yngste øker og oppklaringsprosenten går ned. 

– Dette kan ikke fortsette, alle varsellamper blinker. Derfor fremmer FrP forslag i Stortinget om en ekstra politimilliard i forbindelse med statsbudsjettet for neste år. Vi vil garantere for at alle som blir ferdig utdannet fra Politihøgskolen skal sikres fast ansettelse, sier han.

Amundsen avviser kritikken fra Tajik. 

– Påstandene fra Hadja Tajik er det reneste sludder. Etter halvgått stortingsperiode burde man forvente at regjeringspartiene tok ansvar for at det faktisk er de som styrer landet. Det holder ikke lenger å skylde på alle andre. Uansett er det et faktum at det nå er færre ansatte i politiet med politiutdannelse enn før regjeringsskiftet

- Mistet grepet

Sveinung Stensland, som er andre nestleder i Justiskomiteen, avfeier også kritikken fra Tajik.

Han trekker frem at den negative utviklingen i politiet har vart i omtrent to år, som er cirka like lenge som den nåværende regjerningen har sittet.

Faktum er at politiet nå nedbemanner, og det skyldte ingenting annet enn at det styres for dårlig og rammene er for dårlig.

Sveinung Stensland

– De har mistet grepet helt. Jeg jeg hadde håpet at Tajik kanskje skulle se på det med nye øyne, men hun har tydeligvis overtatt talepunktene til Senterpartiet. Det er den samme gamle plata. Faktum er at politiet nå nedbemanner, og det skyldte ingenting annet enn at det styres for dårlig og rammene er for dårlig, sier han.

Han tenker at Politiforums lesere gjennomskuer hvor dårlig det står til med regjeringen, når Aps fremste justispolitiker legger skylde på situasjonen i politiet på sine forgjengere.

Nylig kunne Politiforum også fortelle at POD varsler nedbemanninger også til neste år.

– Vil det være Solberg-regjeringens feil hvis det blir nedbemanninger til neste år også, eller skal de snart ta inn over seg at de faktisk har tatt over, spør Stensland avslutningsvis retorisk.

Powered by Labrador CMS