Politiets Fellesforbund roper varsku: – Norge er på vei mot «svenske tilstander»

– Tiden er inne for handling. Om ikke, så har vi snart «svenske tilstander», sier forbundsleder Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund.

ETAT PÅ FELGEN: – Grunnberedskapen i politiet må styrkes, sier Unn Alma Skatvold, leder av Politiets Fellesforbund.
Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding onsdag ettermiddag advarer hun regjeringen. Hun mener at flere ting peker i retning av at Norge er på vei et sted Politiets Fellesforbund (PF) ikke ønsker.

– Grunnberedskapen i politiet må styrkes. Etaten er på felgen. Norge må kunne tilby innbyggerne trygghet. Når statsminister Jonas Gahr Støre gjentatte ganger – senest i dag – uttaler at han tar situasjonen på største alvor, så undrer jeg hva han har tenkt å gjøre med den, sier Skatvold.

Avviste svenske tilstander

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviste tidligere onsdag «svenske tilstander» i Norge. Han sier at regjeringen tar episoder som knyttes til utenlandske nettverk på alvor.

– Det som skjedde i Moss i går, har jeg fulgt nøye. Det er jo også dypt urovekkende at det er skyting i nærheten av et idrettsanlegg hvor barn er og trener, og foreldre er og henter, sa statsministeren i Stortingets spørretime onsdag.

Ifølge NRK er en sentral del av etterforskningen etter skytingen i Moss knyttet opp mot det kriminelle nettverket Foxtrot, som har stått bak en rekke brutale drap, eksplosjoner og voldsepisoder i Sverige. Politiet har foreløpig ikke bekreftet dette.

Flere begrunnelser

I pressemeldingen peker PF-leder Skatvold på flere årsaker til at fagforeningen mener Norge nå er på vei mot svenske tilstander:

  • Negativ kriminalitetsutvikling
  • Negativ bemanningsutvikling
  • Nedbygging av fagmiljø
  • For stor arbeidsbelastning og økt sykefravær
  • Skjerpet trusselbilde og økt konfliktnivå i samfunnet
  • Politikere som bortforklarer

– Det har ikke manglet på advarsler mot den utviklingen vi nå ser. Politiet har gjentatte ganger slått alarm om kriminalitetsutviklingen, sier Skatvold.

– Enorm slitasje

Hun trekker spesielt fram bemanningsutviklingen, hvor det i 2023 har blitt nesten 400 færre politiårsverk i politidistriktene.

– Slitasjen på de gjenværende i politiet blir enorm. I 2022 hadde politiet rekordhøyt sykefravær. I samme år måtte politiet bruke mer enn en million overtidstimer for å få kabalen til å noenlunde gå opp. Utfra et HMS-perspektiv er dette uholdbart, sier Unn Alma Skatvold.

Hun mener tiden nå er inne for handling.

– Om ikke, så har vi snart «svenske tilstander». Vi må som et første mål få alle de nylig utdannede politifolkene i jobb, samt de som går ut Politihøgskolen i 2024. Dernest må vi ha på plass en langtidsplan som sikrer både en gradvis økning av bemanningen og en forutsigbar plan for drift og investeringer.

Powered by Labrador CMS