ANMELDELSE:

True crime for late – eller folk på farten

Liker du «true crime», men har dårlig tid eller er lei av å se på TV? Da kan podkast være løsningen for deg.

Publisert

Sjangermessig er det ingenting som slår oppsvinget til såkalt «true crime» i bøker, på TV, på strømmetjenester og andre steder. Fra utlandet kjenner vi Netflix-klassikeren «Making a murderer» og den aldeles grusomme «Confes- sion tapes», og her hjemme er «Drapene i Baneheia» en populær serie på TVNorge.

Vi har også sett lignede serier om Orderud-saken, Therese-saken og saken om drapet på Birgitte Tengs. Nye beviser kommer sjelden i slike dokumentarer, selv om reklamen påstår noe annet, men underholdende er det absolutt. Så kan en jo reflektere om det.

Fakta

  • Det finnes et utall forskjellige podkaster om alle tenkelige temaer.
  • De fleste podkastene er tilgjengelig fra tjenester som Apple podcasts, Itunes, Google podcasts eller Spotify.
  • Mange podkaster kan også lastes ned eller strømmes fra egne nettsider eller apper.

Om en allerede synes man ser nok på TV, eller har en ektefelle som ikke lar en slippe til, er bøker et alternativ. Om en ikke liker å lese, eller har dårlig tid, er det laget mengder av podkaster innenfor true crime-sjangeren.

NRK er store på podkaster, og for true crime er «Hele historien» et bra sted å starte. Her får du episoder til 30-40 minutter, som bruker en eller fl ere episoder på å belyse kjente kriminalsaker eller større ulykker og hendelser. Også VG har en tilsvarende variant i Krimpod- den. I form er den lik NRKs, men med fokus på nyere saker – som for eksempel Lørenskog-forsvinningen og Eirik Jensen-saken.

Internasjonalt er det ikke til å komme utenom podkas- ten som startet true crime-bølgen: Amerikanske Serial, som i 2014 satte standarden med sin granskning av en 15 år gammel drapssak i Baltimore. Senere har Serial levert ytterligere to sesonger, og inspirert talløse andre podkaster innenfor samme sjanger – som In the dark, The teachers pet og Accused, for å nevne et lite utvalg.

Min personlige favoritt er den svenske P3 Dokumentär. Den går vanligvis litt grundigere til verks enn andre jeg har hørt. Utvalget er enormt – de har produsert siden 2005 – og de har en bra miks av kriminalsaker og annet stoff. Dagsaktuelle saker blir godt blandet med klassikere, og for en med bare litt nerde-anlegg er for eksempel episoden om okkupasjonen av Vest-Tysklands ambassade et høydepunkt. Det samme er historien om Peter Rätz, som i en årrekke infi ltrerte Bandidos og Hells Angels på oppdrag fra politiet.

Hvis du i disse koronatider vandrer hvileløst omkring på hjemmekontoret eller går mutters alene på ski over påskefjellet – ja da kan kanskje en podkast være noe for deg.

Powered by Labrador CMS