FREMST: Bård Stensli vært ildsjelen og pådriveren bak Oslo-politiets deltakelse i Pride-paraden i Oslo. Han er svært glad for beklagelsen som nå er kommet fra politiet.

Politiet ber homofile om unnskyldning

- Det burde kanskje kommet en erkjennelse før, men når den nå kommer er det helt fantastisk, sier politioverbetjent Bård Stensli, som i mange år har stått på for homofiles rettigheter.

Publisert

I forbindelse med Pride- arrangementet vil politiet i Norge be homofile om unnskyldning. 

Det skriver politiet i en pressemelding. 

- Politiet har siden slutten av april i år planlagt en samling for politiansatte, politistudenter og inviterte gjester, hvor vi ønsker å be homofile om unnskyldning for den urett og trakassering mange ble utsatt for, og for den frykt politiet var med på å skape og bygge opp under, skriver Oslo politidistrikt. 

Politidirektoratet har gitt Oslo politidistrikt oppgaven med å arrangere samlingen, og det er derfor de som sendte ut pressemeldingen hvor unnskyldningen ble formidlet. 

Fredag holder politiet et arrangement på politihuset på Grønland, hvor blant andre Kim Friele vil holde foredrag. Friele er kjent for å være den første i Norge som stod frem offentlig som homofil, i 1963. Hun har gjennom mange år kjempet for homofiles rettigheter. 

- Helt fantastisk

Blant de andre som også vil stå på talerstolen under arrangementet er politioverbetjent Bård Stensli. 

I flere år har han vært ildsjelen og pådriveren bak Oslo-politiets deltakelse i Pride-paraden i Oslo. I 2017 fikk han også YS' likestillingspris for innsatsen.

Han har vært et ansikt for saken i media, og jobbet for mangfold på flere områder.

- At politiet nå kommer med en unnskyldning er helt supert. Det er selvfølgelig på tide, og det burde kanskje kommet en erkjennelse før, men når den nå kommer er det helt fantastisk, sier han. 

Han har selv kjent på hvordan det var å bli trakkasert som homofil. 

- Jeg har også en opplevelse fra da jeg satt i maja som aspirant i 1987, og faktisk var med på det. Mine kolleger styrte løpet, og jeg satt baki der. Vi kjørte opp til Sognsvann, hvor mange homofile var, og lyste inn i skogen. Vi så noen menn der inne, som forsvant innover. Men det som ble sagt om homofile da var ikke noe fordelaktig for homofile eller politiet, sier han. 

- Dette gjorde man for å uroe de som var der, og for å ha det gøy. Den gangen var det fortsatt en kultur for at det var greit å gjøre. Man så ikke den andre siden av det. Det handlet om mangel på kunnskap, sier Stensli. 

LES OGSÅ: Får pris for sin kamp for likestilling og homofiles plass i politiet

 Annet politi i dag

I år er det 50 år siden opprørene ved utestedet «Stonewall» i Greenwich Village i New York, hvor homofile tok til motmæle mot politiet etter å ha blitt systematisk forfulgt og trakkasert i mange år. 

Politiet skriver i pressemeldingen at når årets Pride-arrangement åpner fredag, vil politiet derfor anerkjenne at det er begått feil opp gjennom historien, og at de er et annet politi i dag. 

Stensli er enig i at det er stor forskjell i dag. 

- Det er dette jeg har vært med på å jobbe for få til. Det er noe med å synliggjøre at dette er mennesker, og at LHBTIQ-folk også er i politietaten. Det gjaldt både å synliggjøre at man er homofil i politiet, og at man skal være profesjonell mot denne gruppa, sier Stensli. 

- Før kunne man bli latterliggjort når man møtte opp hos politiet for å anmelde trakkasering mot homofile. Det skjer ikke lenger, og det er jeg veldig glad for, sier han. 

I fjor skrev også den tidligere sjefen for Beredskapstroppen, Torleiv Vika, et leserinnlegg hvor han sa unnskyld for hvordan politiet behandlet homofile.

 Mye å lære

Politiet i Norge er klare på at de fortsatt har mange læringspunkter. 

- Læringen er spesielt knyttet opp mot transpersoner og LHBTQI-mennesker som har med seg andre kulturer enn den norske. Begge disse gruppene er utsatt for hatkriminalitet, skriver Oslo politidistrikt videre. 

Politiet vil også delta med stand i Pride park i Oslo, fra 19. til 22. juni, og de vil også delta i Pride-paraden gjennom Oslos gater. 

LES OGSÅ: Vonde minner fra gammel tid: Unnskyld!

Powered by Labrador CMS