INGEN HJELP HOS NABOEN: Da G-sport-butikken i Bamble selv fanget en sykkeltyv, kunne ingen hos naboen, det lokale lensmannskontoret, hjelpe.

Pågrep sykkeltyv på egenhånd og tok han med til politiet. Der kunne ingen hjelpe.

– Jeg blir litt bekymra for at noen i ytterste konsekvens skal tenke borgervern, sier butikksjefen.

Publisert

Da Kent Inge Moum på G-sport på Brotorvet kjøpesenter i Bamble, nylig opplevde at en tyv stjal en elsykkel til 20.000 kroner, tok han og de ansatte selv opp jakten på mannen. Etter å ha hentet ham inn og fått kontroll på ham, tok de tyven med til en av de nærmeste naboene: Lensmannskontoret, der de gjennom årenes løp har fått hjelp flere ganger.

Men å stjele dyre sykler på nabobutikken til lensmannskontoret, later nå til å gå ustraffet hen etter omorganiseringen av politiet. På lensmannskontoret var det ingen som hadde tid til å hjelpe.

– Jeg har jobbet her i 28 år med den tryggheten at jeg har politiet i bygget. Jeg har tidligere gått til lensmannskontoret med tyver og stort sett fått hjelp. Nå opplever jeg at politiet ikke lenger er tilgjengelig, forteller Moum til Politiform.

Det var Porsgrunns Dagblad som først omtalte saken om lensmannskontoret i Bamble. Kontoret var på listen over de kontorene som fikk overleve Nærpolitireformen, men er ifølge Politiforums opptelling i sommer åpent bare tre dager i uka. Det er heller ikke operativt politi igjen på lensmannskontoret. Innbyggerne i Bamble opplever nå at politiet er mindre tilgjengelige enn før, forteller Moum.

– Sånn reformen ser ut nå, går det utover utkant-Norge.

Han forteller at han også opplever mindre politifolk sommerstid i sommerbyen og nabotettstedet Langesund sentrum

– Jeg blir litt bekymra for at noen i ytterste konsekvens skal tenke borgervern, sier han kort.

Ble overrasket over redusert polititilbud

TETT PÅ SENTERET: Politiet i Bamble ligger mellom butikker, tannleger og naprapater.

Lensmannskontoret i Bamble er i dag bemannet med sju etterforskere, som er knyttet til tyngre saker i hele distriktet. I tillegg kan Utrykningspolitiets distriktsleder bruke kontoret som kontorplass. Dette overrasker ordfører i Bamble kommune, Hallgeir Kjeldal.

 Ordfører Hallgeir Kjeldal

– Jeg satt i styringsgruppa som politimesteren i Sør-Øst politidistrikt oppretta, og har hatt god dialog med tidligere lensmann, politisjefen i Telemark og politimesteren selv. Både Bamble og Porsgrunn kommune var opptatt av at lensmannskontoret skulle videreføres og hvis man ser på hva Stortinget har bestemt, så skal lensmannskontorene styrkes. Derfor ble jeg mildt sagt overraska, da vi i vår fikk beskjed om at det ikke skulle være noen operative politifolk der, sier Kjeldal.

Han sier lensmannskontoret tidligere har betjent mellom 20.000 og 30.000 innbyggere.

– Da vi fikk beskjed om at kontoret skulle beholdes, så så vi for oss et styrket og oppbemannet kontor. Ikke et redusert kontor. Dette er ikke et lensmannskontor lenger, det er bare et oppmøtested for etterforskere, som egentlig kunne sittet hvor som helst. Jeg er redd dette er en skyggemanøver for å legge ned lensmannskontoret, sier ordføreren.

Siste ord er imidlertid ikke sagt, sier Kjeldal,

– Vi er skuffa etter at vi var litt høyt oppe. Lensmannskontoret består ikke lenger av et relevant og tilstedeværende politi. Men siste ord er ikke sagt. Vi har god dialog med Størksen som leder politiet i Telemark, og håper man ikke har konkludert med den endelige løsninga ennå.

– Bedre å ringe politiet

Dag Størksen, GDE-leder for politiet i Telemark

Dag Størksen, leder for geografisk driftsenhet Telemark, som Bamble hører til, sier at han forstår forventningen om at politiet skulle være til stede.

– Ja, jeg forstår at når man hører at lensmannskontoret skal opprettholdes, så forventer man at tilbudet skal være det samme. 

Men politiet har valgt en annen løsning for de operative patruljene i Telemark, enn slik det var før. Det betyr at de operative politifolkene som tar seg av sykkeltyver og andre oppdrag har oppmøtested på Grenland politistasjon i Skien. 

– Det er ingen tvil om at sånn vi er rigget ressursmessig, så er det fra Grenland de operative vil ha sitt oppmøtested også framover. Selv om Bamble lensmannskontor består, er ressursene satt opp annerledes og det er ikke lagt opp til noen uniformerte styrker der. Men dette er noe vi ser på hele tiden og vi har en dialog med kommunene om det. Vi har sagt at strukturen ikke er hogget i stein. 

– Så hvis man stopper og får has på en tyv, så bør man ikke oppsøke det lokale lensmannskontoret, men heller ringe politiet?

– Ja, ring politiet. Det kan være vi har en patrulje i nærheten som kan ta saken raskt. Og så kan det selvsagt hende det er en sak som vi ikke prioriterer, men det er en del av den vanlige prioriteringen politiet må gjøre, sier Størksen. 

Powered by Labrador CMS